Kiemelkedően gazdag program várja az Örkény könyvesboltba betérőket

Évente sok könyvbemutatót szervezünk és büszkék vagyunk arra, hogy az Örkény István Könyvesbolt mára olyan találkozóhellyé vált, ahol a könyvek között jó eltölteni egy–két órát, ahol mindig lehet találkozni ismerősökkel, és ahol egy-egy esemény, könyvbemutató, kiállítás megnyitó után gazdagabbnak érezzük magunkat.

Az olvasás éjszakája kiemelkedik az éves események sorából. A programjaink délután kezdődnek ugyan, de az éjszaka varázsa sok új érdeklődőt vonz hozzánk évről évre.

Az olvasás éjszakája az idén azáltal is különlegessé válik, hogy akkor lesz a színházak éjszakája is, és mi a színházak világát is becsempésszük a mi éjszakánkba.

Délután 4 órakor Lackfi Jánossal, a nagy mesemondóval, a Dombontúli mesék és számtalan népszerű hangoskönyv szerzőjével kezdjük az olvasás éjszakája programját.

Ezt követően a Noran Libro szerzői – Szentpéteri Nagy Richard, Szilágyi Ákos, Szunyogh Szabolcs, Vörös István és Tunyogi László – és könyvújdonságai lesznek napirenden Kőrössi P. Józsefnek, a kiadó vezetőjének közreműködésével.

Hagyományunkat folytatva könyvpremierrel kedveskedünk vendégeinknek: Odze György Sorstöröttek Onódy Lajos és Bara Margit története című könyvét mutatja be a szerző jelenlétében Kőrössi P. József. Az Onódy-ügy a hatvanas évek legnagyobb elhallgatott botránya volt. Igazi nagy vesztese pedig Bara Margit, korának egyik legtehetségesebb és legszebb színésznője.

Nagy öröm számunkra, hogy az olvasás éjszakája és a színházak éjszakája találkozásaként este 7 órától Halász Judit lesz a vendégünk, aki az idei POSZT-on bemutatott Ikrek hava című, nagysikerű Radnóti-estjéből ad válogatást.

Az írók és a színház szimbiózisának lehetünk szem és fültanúi abban a beszélgetésben, amelyben vendégeink lesznek: Müller Péter író, dramaturg forgatókönyvíró, a hazai spirituális irodalom egyik legismertebb alakja. 1955 óta aktív tagja a Madách Színháznak, ahol 2018. március 29-én mutatják be Szomorú vasárnap című darabját Horgas Ádám rendezésében, Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter és Nagy Sándor főszereplésével. Müller Péter Sziámi költő, énekes, a hazai alternatív zenei élet emblematikus figurája. A Miskolci Nemzetközi Operafesztivál egyik megálmodója, és kipróbálta magát a Magyar Állami Operaház stratégiai, valamint a Miskolci Nemzeti Színház művészeti igazgatójaként is. Sára Júlia író, forgatókönyvíró, filmrendező. Hadar Galron Mikve című darabját nagy sikerrel állította színpadra az idén februárban. A közeli múltban jelent meg harmadik, CODA című könyve a Noran Libro Kiadónál.

A színház és az irodalom egyszerre van jelen az opera műfajában, s aki erről úgy tud beszélni a közönségnek, hogy az is operarajongóvá válik, aki addig idegenként kóborolt ebben a zenei világban, az Baranyi Ferenc. Ő ezen az estén, 9 órakor egy librettista műhelytitkait osztja meg velünk vetítéssel egybekötött szubjektív operakalauzában, Karsai Franciska közreműködésével.

Záróeseményként, este 10 órától sok érdekességet tartalmaz a Rolling Stones-legenda, Jávorszky Béla Szilárd vetítéssel színesített Zenei Szabadegyetemének különkiadása.

Ha ezen az éjszakán az irodalomé a főszerep, akkor kihagyhatatlan: Kocsis András Sándor Színek és formák – Irodalmi arcképcsarnok című kiállítása az Örkény könyvesbolt emeletén, a Cultiris Galériában.