Háromszázötvezer millió forintos EU-támogatás a dübörgő magyar gazdaságnak

Az Európai Bizottság jóváhagyta azt a 350 000 millió forint összegű programot, amely a koronavírus-járvánnyal összefüggésben hivatott a magyar gazdaságot támogatni.

A program támogatási intézkedéseinek finanszírozása az uniós strukturális alapokból történik. A támogatási programot a Bizottság az állami támogatásokra vonatkozóan nemrég elfogadott ideiglenes keretszabálya alapján hagyta jóvá.

Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnöke így nyilatkozott: „A 350 000 millió forintos magyar program az európai strukturális alapokból finanszírozott közvetlen támogatásokon, kölcsönökön és tőkebefektetési intézkedéseken keresztül segíti a magyar vállalkozásokat. Támogatni fogja a koronavírus-járvány gazdasági következményeit elszenvedő vállalatokat ebben a nehéz időszakban. A tagállamokkal együttműködve továbbra is arra törekszünk, hogy a nemzeti támogatási intézkedések összehangolt és hatékony módon, az uniós szabályokkal összhangban léphessenek életbe.”

Magyarország egy 350 000 millió forint összegű támogatási programot jelentett be a Bizottságnak, hogy segítséget nyújtson a koronavírus-járvány által érintett vállalkozásoknak közvetlen támogatások, kölcsönök és tőkebefektetési intézkedések formájában, az uniós strukturális alapok e célra történő felhasználásával. A program minden olyan vállalkozás – azaz mikro-, kis- és középvállalkozás, valamint nagyvállalat – előtt nyitva áll, amely hozzáfér az európai strukturális alapokhoz, és a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak betudható nehézségekkel küzd.

A Bizottság megállapította, hogy a program összhangban van az ideiglenes állami támogatási keretszabályban meghatározott feltételekkel, különös tekintettel a következőkre:

# a támogatás összege vállalkozásonként legfeljebb 800 000 euró (az elsődleges mezőgazdasági termelés esetében vállalkozásonként legfeljebb 100 000 euró, a halászati és akvakultúra-ágazat esetében pedig vállalkozásonként legfeljebb 120 000 euró), és

# nem nyújtható támogatás olyan vállalkozásoknak, amelyek 2019. december 31-én már nehéz helyzetben voltak.

A Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy az intézkedés szükséges, megfelelő és arányos a magyar gazdaságban bekövetkezett komoly zavar megszüntetéséhez. Ennek megfelelően az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok szerint jóváhagyta az intézkedést.

Az állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes keretszabályról szóló bizottsági sajtóközlemény

Az állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes keretszabály kibővítéséről szóló bizottsági sajtóközlemény