Mit csinálunk a szerelmesek ünnepén?

Beszivárgott a hazai ünnepek közé a Valentin-nap a múlt 20 évben. Akad, aki nem érti, és akad, aki átveszi ezt az amerikai és nyugat-európai szokást, amelyet egyébként anno egy legendás magyar virágkötő csempészett be Magyarországra azzal a nem titkolt céllal, hogy karácsony és húsvét között legalább egy napra felélénküljön a hazai virágboltok forgalma, eltekintve a szocialista hagyományokhoz kötődő nőnaptól.

Mostanra azonban nemcsak virágcsokrok fogynak ilyenkor, hanem tonnaszámra a csokoládé – sok helyütt a csokoládéba mártott üvegházi eper – a parfüm és más, elsősorban nőknek való ajándékok. Időközben a többi kereskedő és szolgáltató is rájött, hogy közös ajándék címén szinte mindent el lehet ilyenkor adni, turistautakat, wellness-hétvégéket, gasztro-élményeket, szauna-csomagokat. A külföldi tulajdonú üzletláncok gőzerővel importálják hazánkba, nemcsak a szokásokat, de a különféle szíves rózsaszín mütyüröket is, amelyek főleg a fiatalok körében találnak vevőre.

A bécsiek is szeretnek költeni

Pár évvel ezelőtti adat – azóta biztos nőttek a számok –szerint a bécsiek átlagosan 34 eurót költenek arra, hogy Valentin-napon valami aprósággal kedveskedjenek szerelmüknek. Ez a bécsi gazdaságnak több mint 22 millió eurót hoz a konyhára. Első számú ajándék továbbra is a virágcsokor, melyet csokoládé és más édességek követnek a sorban. Egyre népszerűbbek a vacsorameghívások, a parfümök és az ajándékutalványok is. A 34 eurós fejenkénti összegben nem szerepelnek a wellness-hétvégék és rövid utazások.

Bár a szerelmesek napja Amerikából indult ki, mára Európa-szerte egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Bécsben például a megkérdezettek 72 százaléka tartja fontosnak, hogy Valentin-nap alkalmából megajándékozza kedvesét, derül ki a Bécsi Gazdasági Kamara felméréséből.

Ez vonatkozik nőkre és férfiakra egyaránt, hisz‘ az évek folyamán egyre többen lepik meg szerelmüket a gyengébbik nem képviselői közül is. Sőt, az ajándékok értéke is egyre inkább közelít egymáshoz.

Nemcsak a virágárusoknak, a szuvenírboltoknak és a szállodáknak üzlet a Valentin-nap: újabban a légitársaságok is beszálltak a nagy romantikus-szerelmes bizniszbe. Az egyik nagy múltú légitársaság új szolgáltatása, hogy 9000 méter magasban is kifejezhessék az utasok érzelmeiket szeretteiknek. Webshopon keresztül lehet kiválasztani azt az ajándékot, amit szeretnék, hogy február 14-én a fedélzeten kézbesítsenek a szeretett személynek. A kínálatban a virtuális csóktól kezdve a szív alakú csokoládéig minden megtalálható. Rendelhető színes lufi is, amellyel feldíszítik a címzett ülését.

A tavalyi turistarekord ismeretében nem nehéz megjósolni, hogy február 14-én, csütörtökön is nyüzsögni fognak a turisták Budapesten. Bizonyára birtokba veszik majd a Gozsdu-udvart is.

Ott például – a számos vendéglátóhely speciális kínálata mellett – 18–21 óra között greenbox fotófal várja a szerelmespárokat, ahol szív alakú lufikra is fel lehet írni üzeneteket. A belépés a Valentin-bulira ingyenes.

Mi történik akkor, ha valaki még nem szerelmes, hanem, mondjuk, szingli és éppen várja a nagy Őt?

Az egyik budapesti ötcsillagos szállodában szellemes ötlettel álltak elő: elsősorban az egyedülállóknak találtak ki egy emlékezetes estét. A Single's night tál egy speciális kanapé, azaz kínálótál, amelyen sokféle finomság található. Előtte persze aperitifnek jöhet egy epres spritzer, később további italok. A kanapén rafinált és divatos kis falatkák kínálják magukat, amint azt Horváth Orsolyától, a Marriott kommunikációért felelős munkatársától megtudtam. Füstölt pisztráng vöröshagymával és friss tormával, kacsamell gránátalmával, céklával és quinoával, libamáj terrine erdei gyümölcs és házi briós kíséretében. Fűszeres bárány, parmezános polenta, bébi zöldségek, fogas torta paprika relish-vel, homár mac & cheese szerepelnek az elő és főételek között, desszertfalatkának meg jöhet a málnás csokoládé mousse, fehér csokoládéval, mini maracujás panna cottával és belga csokoládébonbonnal.

Szinte mindegyik magyarországi szálloda előáll ilyenkor valamilyen Valentin-napra időzített – sokszor afrodiziákumokat tartalmazó – speciális menüvel és programmal, hiszen ez megszokott a külföldi vendégek számára. De vevők rá a hazánkban is megtelepedett multinacionális cégek alkalmazottai is.