Európánkért-díj: Euronews és Nemes Gábor

Csaknem egyhónapos késéssel, szűkkörű, kerti ünnepségen adták át a Magyar Újságírók Országos Szövetsége kül- és biztonságpolitikai szakosztálya által tavaly alapított díjat, amelyet ezúttal a kuratórium (melynek elnöke Balázs Péter CEU-professzor) az Euronews Budapesti Irodája közösségének és Nemes Gábor újságírónak, a Klubrádió tudósítójának ítélt oda. Az elismerést eredetileg az Európa-napon, május 9-én nyújtották volna át a MÚOSZ vezetői, ám ezt a koronavírus-járvány meghiúsította. (A kitüntetettek: Nemes Gábor és Magyar Attila, az Euronews vezető szerkesztője.)

A veszélyhelyzet enyhülése most tette lehetővé, hogy a májusi, virtuális köszöntést személyes találkozás is kövesse Nemes Gáborral és az Euronews Budapesti Irodáját képviselő Magyar Attila vezető szerkesztővel. A vendéglátói feladatokat Kertész Zsuzsa és díj létrehozását kezdeményező Trom András MÚOSZ-alelnök, szakosztályi elnök látta el.

Az Európánkért-díjat azok az újságírók, illetve szerkesztőségek, rovatok, kiadók, intézmények kaphatják, akik/amelyek a szakosztály jelölései és a kuratórium döntése alapján kiemelkedően sokat tesznek az Európai Unió, kontinensünk népei, az európai eszme, értékek, folyamatok megismertetése végett. (Tavaly Halmai Katalin, Kárpáti János és az Index EUrológus rovatának két munkatársa, Kugyela Tamás és Márton Balázs kapta az elismerést.)

Inotai András professzor.

A június 3-i díjátadón Hargitai Miklós MÚOSZ-elnök rövid köszöntőjében kitért arra, hogy az újságíró-szövetség az új díjaival (Magyar Sajtódíj, Európánkért-díj, Vastoll) honorálni kívánja a szakma kiemelkedő személyiségeinek és szerkesztőségeinek tevékenységét. Rámutatott: a Vastoll-elismerést a szervezet legidősebb és leghűségesebb tagjai kaphatják, az Európánkért-díjat pedig azok az újságírók, akik elkötelezettek Magyarország uniós tagsága mellett. Hargitai elmondta, hogy egyébként még a csatlakozás előtt, a kétezres évek elején a Budapesti Gazdasági Főiskola EU-szakára járt, s így „szakértőként” is egyetért, és gratulál a kitüntetetteknek.

Kárpáti János főszerkesztő-helyettes.

Az idei jelöltekről a díjátadón Inotai András professor emeritus, kuratóriumi tag, illetve Kárpáti János, a 168 Óra helyettes főszerkesztője, szakosztályi titkár beszélt. Inotai az Euronewst földrészünk első számú tévés hírcsatornájának nevezte, amely nélkülözhetetlen mindazok számára, akik megbízható forrásból akarnak tájékozódni. A méltán népszerű hírtévé-csatorna háttere erősen európai és multikulturális, s immár tizenkét nyelvi platformot hozott létre, beleértve a magyart is. Hiteles és jövőorientált Európa-kép közvetítésére a mai európai, különösen pedig magyarországi körülmények közepette különösen szüksége van mindannyiunknak – hangsúlyozta Inotai, utalva a nálunk tapasztalhatókra, a médiaszabadság durva korlátozására, az EU-ellenes hangulatkeltésre, az ál- és meghamisított hírekre és a szándékos félretájékoztatásra. Páratlannak nevezte, hogy miközben az Euronews-nak nincs lengyel, román, szlovák, vagy cseh adása, mi – magyarok – egy valóban független, pártatlan forrásból tájékozódhatunk.

Különösen fontos erre emlékeztetni a trianoni döntés 100. évfordulója előtt – mondta. Inotai András figyelmeztetett: „Mindent meg kell tennünk, nehogy néhány év múlva e napon egyre inkább egy másik évfordulóra legyünk kénytelenek emlékezni. Az elmúlt évtizedben ugyanis megindult és a legutóbbi időben egyértelműen felgyorsult kormányzati propagandatevékenység mellett egyre inkább szembesülni kényszerülünk a »mentális Trianonnal«. Ez nem ellenséges erők, külső hatalmak, nemzetközi alkuk eredménye, hanem a tudatos és páratlanul felelőtlen tudatrombolás és mentális szennyezés folyománya”.  

Kárpáti János nem akart ismétlésekbe bocsátkozni; Nemes Gáborról szóló méltatását azzal egészítette ki, hogy párhuzamot vont a díjazott és a BBC munkamódszere között. Miklént Inotai András is Nemes Gábor tárgyilagosságát, közérthető szófűzését, a komplex folyamatok magvas bemutatását emelte ki, akként Kárpáti számára is a díjazott tényszerűsége, tárgyszerűsége a legfőbb erény.

A második világháború idején sokan hallgatták a BBC-t, kíváncsiak voltak az igazságra és várták a biztató híreket – fejtegette az ünnepeltet köszöntő szónok. A brit műsorszolgáltató azonban nem esett túlzásokba, csak annyit tett közzé, ami a tényeknek megfelelt. „A szövetségesek bombázzák az ellenséges célpontokat, hatalmas füstfellegek láthatók” – közölte a BBC. A hazug német és magyar híradások viszont rugalmas elszakadásról, hősies helytállásról papoltak még az utolsó pillanatokban is. Mint tudjuk, Nagy-Britannia végül megnyerte a második világháborút, ehhez nem volt szüksége agymosásra – mondta Kárpáti, afféle ultima ratioként, Nemes Gábor tudósítói magatartását méltatva.

Az Európánkért-díj díszes oklevelét és az ezzel járó emlékplakettet Hargitai Miklós MÚOSZ-elnök és Trom András szakosztályi elnök adta át az ünnepelteknek.