Maszk: a szükségállapot után is használandó

Használni kell majd a maszkokat, tartani kell a 2 méteres távolságot és továbbra is fertőtleníteni kell a kezünket az üzletekbe való belépés előtt várhatóan ilyen lesz az újfajta normál kerékvágás. A kormány a jövő héten fogadja el az erről szóló rendeletet, mely addig lesz érvényben, amíg meg nem születik a védőoltás a Covid-19 ellen. A belügyminisztériumi botrány eközben elkezdett beszivárogni az Egészségügyi Minisztériumba is. A veszélyhelyzeti és riasztási koordinációs központ igazgatóját is hazugsággal vádolják. (Nyitó kép: El Comercio)

Kötelező maszkhasználat, sűrűbben közlekedő tömegközlekedési eszközök, kötelező távolságtartás – ilyen lehet az új normál kerékvágás. Pedro Sánchez miniszterelnök a szerdai kongresszusi ülésen bejelentette: a kormány dolgozik egy rendeleten, ami szabályozza majd a hétköznapokat a szükségállapot után annak érdekében, hogy a járvány ne terjedhessen el újra addig, amíg meg nem születik meg a védőoltás.

Pedro Sánchez miniszterelnök (fotó: La Opinion de Murcia)

Egyelőre nem sok mindent lehet tudni a tervezetről, de a La Vanguardia és a 20minutos cikke szerint, ami szinte biztosra vehető az az, hogy a riasztási állapot vége után is megmarad a 2 méteres távolságtartási szabály. Emellett továbbra is kötelező lesz maszkot viselni nyilvános és zárt térben is abban az esetben, ha a 2 méter nem tartható fenn a többi embertől.

Fotó: 20minutos

A bárok maximum 75 százalékos kapacitással üzemelhetnek majd és bár meg fogják engedni a bárpultnál való fogyasztást, ott is tartaniuk kell a vendégeknek a 2 méteres szabályt. A mozik, színházak 50 százalékkal működhetnek csak. Ez azt jelenti, hogy minden néző között egy széket üresen kell majd hagyni. Több busz, metró és villamos járna minden vonalon annak érdekében, hogy ne legyen tömeg egyetlen tömegközlekedési eszközön sem a reggeli és a délutáni csúcsforgalomban.

Fotó: Ideal

Az üzletekbe, szupermarketekbe való belépés előtt továbbra is mindenkinek fertőtlenítenie kell majd a kezét, esetenként kesztyűt is kell használni a vásárláshoz. A sportrendezvényekre elképzelhető, hogy bemehetnek majd a nézők, viszont ezek a helyek is csak kapacitásuk felét használhatják majd. A kormány a törvényben továbbra is az otthoni munkavégzés megoldására fogja ösztönözni a cégeket, a kórházakat pedig arra, hogy vegyenek fel még több egészségügyi dolgozót, növeljék a betegágyak számát arra az esetre, ha a vírus mégis elterjedne. Ebben az esetben a folyamatos és átlátható kommunikációról is rendelkezik majd a törvény, amit a miniszterek tanácsa jövő héten kedden fogadhat el.

Fotó: Redaccion Médica

A Terueli Szociális Bíróság épp a minap ítélte el Aragónia közösség kormányát azért, mert “megsértette a munkavállalók jogait” azzal, hogy a Covid-19 járvány idején nem biztosított elegendő védőfelszerelést az egészségügyi dolgozók számára. Aragónia az első közösség, amelyet elmarasztaltak emiatt.

Nem nyílnak meg a szárazföldi határok július 1-je előtt – így helyesbítette a kormány a turisztikai miniszter bejelentését. Reyes Maroto arról beszélt csütörtök reggel, hogy már a szükségállapot végén, tehát június 22-én megnyitják a francia és a portugál határállomásokat és megszűnik az ellenőrzés. A portugálokat meglepték a hírek, ezért magyarázatot kértek, melyre a spanyol kormány 2 órával később úgy reagált, hogy a  nemzetközi forgalom csak július 1-jén indulhat újra biztonsággal. A riasztási állapot végén csak a belföldi turizmus indulhat újra, onnantól szabad lesz a közlekedés Spanyolországon belül.

Fotó: Republica

Közben begyűrűzött a belügyminisztériumi botrány az Egészségügyi Minisztériumba is. Múlt héten Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter kipucolta a Guardia Civil vezetői osztályát: két parancsnokot menesztett, egy pedig önként távozott. Marlaska a belügyi csapat átszervezésére fogta a hirtelen elbocsátásokat, de hamar kiderült, hogy egy bíróságnak elküldött jelentés miatt mentette fel őket. Ebben a dokumentumban arról volt szó, hogy a járvány elterjedése szoros összefüggésben van a március 8-ai nőnapi tüntetésekkel.

Bal oldalt Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter, a nőnapi tüntetések egyikén, mellette a kormány nő tagjai. (Fotó: 20 minutos)

A napokban már egy másik jelentés került előtérbe, melyet szintén a Guardia Civil juttatott el az ügyet vizsgáló bírónak. Eszerint Fernando Simón, az egészségügyi veszélyhelyzeti és riasztási koordinációs központ igazgatója figyelmen kívül hagyta az Európai Unió március 2-ai figyelmeztetését a járványveszélyről, és nem tájékoztatta arról az autonóm közösségeket. Ebben a figyelmeztetésben már szó volt arról, hogy az országok kormányainak ébernek kell lenniük, erősíteniük kell az ellenőrzéseket, mert a Covid-19 terjedni kezdett.

Fernando Simón, a veszélyhelyzeti és riasztási koordinációs központ vezetője (Fotó: El Correo de Andalucia)

Fernando Simón csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a legfrissebb tanulmány szerint a spanyol lakosság 5,2 százaléka esett át sikeresen a koronavírus-fertőzésen és termel antitesteket a vírussal szemben. Emellett elmondta, hogy az Egészségügyi Minisztériumot az elmúlt 24 órában 197 új fertőzöttről és 5 elhunytról tájékoztatták a kórházak.