Évadnyitó koncertpár a Zeneakadémián

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar közös hangversenyén a Kossuth-díjas Balázs János szólójával hallhatók Rahmanyinov összes zongoraversenye és a virtuóz Paganini-variációk augusztus 18-án és 19-én; a vendégkarmester a kanadai Charles Olivieri-Munroe.

A koncerthelyszínek közül elsőként a Zeneakadémia kezdi az új évadot az együttessel közös szervezésben megvalósított különleges minisorozattal. Az első esten az 1. (fisz-moll) és a 2. (c-moll) zongoraverseny fogja közre a Rapszódia egy Paganini-témára című kompozíciót, a másodikon pedig sorrendben a 4. (g-moll) és 3. (d-moll) versenymű hangzik el.

A sorozat egyediségét Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész a világon egyedülálló vállalkozása adja. Beethoven öt zongoraversenyét számos szólista repertoáron tartotta és tartja, Rahmanyinov négy hasonló műve és a zongoraversenynek tekinthető, brilliáns Papagini-variációk mindegyikének előadásával csak kevés zongorista dicsekedhet. Ennek oka nagyrészt az, hogy technikailag rendkívül nehéz, eközben érzelmekben rendkívül mély és összetett zenei művekről van szó, emellett kihívás a ritmika bonyolultsága, a szólista és a zenekar együttműködésének nehézsége is.

„Rahmanyinovnak minden felvételét érdemes meghallgatni és újra meghallgatni, mert egyedülálló élmény” – említette egy interjújában a néhai Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikusok korábbi fő-zeneigazgatója, aki szívügyének tekintette a Rahmanyinov-életmű népszerűsítését, és a teljes sorozatból máig etalonnak számító felvételt is készített.

„A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kocsis Zoltán alma matere, tudásával végig támogatta a Zeneakadémiát, hozzájárulva páratlan zenei hagyományához. A Nemzeti Filharmonikusokkal közösen rendezett évadnyitó koncertünk fontos üzenete, hogy az általa nagyra tartott orosz zeneszerző műveit olyan szólista játssza, aki szintén tanárunk, és aki tehetségével képes átvenni a stafétabotot, a legmagasabb nemzetközi mércével mérve is kiemelkedő minőséget nyújtva” tette hozzá dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora.

„A Nemzeti Filharmonikus Zenekar örömmel vesz részt a Zeneakadémia kezdeményezésében, ezzel is ápolja Rahmanyinov tiszteletét, műveinek népszerűsítését, hiszen az együttes számtalan esetben tűzte műsorra az orosz szerző alkotásait, köztük a zongoraversenyeit” – hangsúlyozta Herboly Domonkos, az együttes főigazgatója.

A koncertek karmestere, Charles Olivieri-Munroe máltai születésű, Kanadában nevelkedett, ahol Boris Berlin irányítása alatt a patinás Királyi Zeneakadémián (Royal Conservatory of Music), illetve a Torontói Egyetemen tanult. Diplomázása, 1992 után számos versenyt megnyert, nemzetközi karrierje 2000-ben kezdődött. Jelenleg a Krakkói Filharmonikus Zenekar művészeti vezetője és első karmestere, eközben több rangos együttessel lép fel évadról évadra a világ sok pontjain.

A két hangverseny egyébként májusról halasztott esemény. A közönség biztonsága végett szeptember végéig egy koncerten legfeljebb ötszázan vehetnek részt, a Zeneakadémia Nagytermében ez mintegy félházas telítettséget. A közönségforgalmi területeken a maszkviselés kötelező, a koncertteremben pedig ajánlott.