Ez lenne az igazi Orbán? Nem kérek belőle!

Mindennél jellemzőbb a magyar közéletre az a néhány perces szópárbaj, ami nem az országházi ülésteremben, hanem azon kívül, a parlament folyosóján zajlott le Hadházy Ákos képviselő és Orbán Viktor miniszterelnök között. Orbán Hadházy Ákosnak: „Sompolygó, sunyi, szőrét hullató, rossz, vidéki róka”

A képviselő volt olyan bátor, hogy merészelte megszólítani a magyar kormányfőt, tudakolván: Egyiptomból hazafelé repülvén ki adott parancsot/utasítást az őt szállító repülőgép pilótájának az útvonal megváltoztatására, és hogy szálljon le az olaszországi Pisát kiszolgáló repülőtéren. Ezzel a hivatalos utazás mintegy ezer kilométernyi magánutazással párosult.

A megszólított Orbán – jól látszik a néhány perces folyosói párbeszédről készült videón – idegességét nem tudván leplezni, felháborodást és méltatlankodást színlelve, súlyosan megsértette a parlamenti képviselőt, amikor fejedelmi többesben ezt mondta neki: „Szívesen beszélünk mindenkivel, mindenről, de maga egy olyan sunyi alak, hogy magával nem tudunk beszélni…”

Hadházy többször is próbálta kérdezni Orbánt, miért használta magáncélra az állami, hivatalos repülőgépet, ám a kérdezett, azért, hogy zavarát leplezze, röhögcsélve minduntalan csak a másik sértegetésével, minősítésével tudott válaszolni a képviselőnek: „…vidéki, sunyi alak”. Természetesen a miniszterelnökkel lévők (a többi között Szijjártó Péter) is fölbátorodtak, nekitámadtak a képviselőnek, és főnöküket utánozván, ők is lesunyizták és idegesen kiröhögték.

A bicskanyitogató esemény egyébként a Facebookon megtekinthető/meghallgatható. (Tessék kattintani!)

Mindehhez csak ennyit kívánok hozzáfűzni: szégyellem, hogy Magyarország jelenlegi miniszterelnöke képtelen uralkodni zsigeri indulatain, képtelen tisztességesen, európai módon válaszolni az őt megszólítónak, amikor érzi, hogy valamiben minden bizonnyal sáros, hogy hibázott. Szégyellem, hogy Magyarország jelenlegi miniszterelnökében nincs annyi közvetlen (önmentő!) emberség, hogy elejét veendő a beszélgetés ilyetén elfajulásának, a kérdezőt intelligens módon leszerelje. Hogyan? Csak annyit kellett volna mondania, hogy jöjjön be az irodámba, megiszunk egy kávét, és közben „megmagyarázom a bizonyítványomat”.

Ehelyett Magyarország jelenlegi miniszterelnöke – nem törődvén azzal, hogy „beszélgetését” a magyar törvényhozás egyik választott képviselőjével (miután rögzítették) pillanatokon belül ország-világ hallja s látja – a videófelvételen láthatóan, hallhatóan, minősíthetetlen módon produkálja magát.

Viktor, amikor éppen nem voltál miniszterelnök, és egy eseményen 2003-ban Detrekői Ákos műegyetemi rektorral hármasban beszélgettünk, szerény, közvetlen, okos, rokonszenves fiatalember voltál. Mondd, miért fordultál ekkorát?

Netán így – miként a magyar parlament egyik választott képviselőjével „beszélt” – viselkedik Magyarország jelenlegi miniszterelnöke Európa működő felében is?

* * *

Mindehhez képest akár el is hanyagolható a logikai kapcsolat két esemény között, nevezetesen: Novák Katalin aláírta és ki is hirdette a státusztörvényt (telex.hu, 2023. július 6., 09,45). Ugyanő, tehát az államfőnő mondta jó néhány évvel ezelőtt: „Én hálás vagyok a sorsnak, hogy nem a kényszer üldöz el itthonról, hogy nem kórházi ápolónőként vagy pedagógusként élünk röhejes jövedelemből.”