Ezt jól kitalálták! Holnaptól új médiatörvény

Augusztus elsején, csütörtökön, azaz holnap életbe lép az új médiatörvény. Minden eddiginél hosszabb médiaszolgáltatási jogosultsági időt szerezhetnek ezentúl a rádiók. Nőhet a médiakoncentráció, mivel a jogszabály megengedi, hogy ezentúl akár több rádiója is legyen ugyanannak a tulajdonosnak.

Az új médiajogi szabályok alapján

  • ezentúl megengedett a pornócsatornák működtetése (a jogalkotó szerint a kisgyerekeket technikai megoldásokkal meg lehet óvni ezektől, nem szükséges a törvényi tiltás),
  • 45 percben korlátozzák a jelentős befolyásoló erővel bíró (úgynevezett JBE) médiaszolgáltatók (például az RTL Klub, TV2) híradóinak összefüggő időtartamát, de ezt a csatornák a hírműsorok két műsorszámba való szétbontással már hétfő óta megkerülik: rövidebb lett ugyan a TV2 Tények és az RTL Híradó, de lett egy új műsor Tények Plusz néven, és a Fókusz hosszabb lett.

További változás, hogy az eddigi 20 százalék helyett a hírműsorok 35 százalékában lehet ezentúl „a demokratikus közvélemény tájékoztatását nem szolgáló”, magyarán bulvár jellegű híreket sugározni.

A médiatörvény ezentúl megengedi, hogy akár több rádiója is legyen ugyanazon tulajdonosoknak akár ugyanabban a vételkörzetben is.

Bár a korlátot egyes médiatulajdonosok már eddig is kijátszották a rokonok és különböző egyéb személyek, egyéb vállalkozások nevére írt rádiókkal, mostantól teljesen legálisan növekedhet a médiakoncentráció, és csökkenhet a médiapluralizmus, a média sokszínűsége azáltal, hogy az ezt kiküszöbölő korlátozást megszüntették. Nem lesz akadálya például, hogy a Fidesz-közeli médiaholding, a KESMA akár több rádióval is rendelkezzen ugyanabban a városban.

A törvény rögzíti, hogy a Médiatanács nem köteles a lejáró médiaszolgáltatási jogosultságok hosszabbítására (ez eddig is a testület diszkrecionális jogkörébe tartozott), viszont akinek viszont hajlandó hosszabbítani a grémium, az ezentúl nem plusz 5, hanem plusz 7 évet kaphat hosszabbítás esetén.

A pályázati eljárások során a  jelenleg megszerezhető 7 éves jogosultsági időt 10 évre növeli a médiatörvény, így aki frekvenciához jut, az jól jár, hiszen hosszabb működéssel számolhat.

Ez ugyanakkor hozzájárulhat a Fidesz-közeli rádiók még hosszabb időre történő bebetonozásához is, hiszen így a Médiatanács, ha szeretne, akár 17 évig is az éterben tarthat egy újabb pályázati eljárás nélkül egy rádiót.

Egyébként Karas Monika, az NMHH és a Médiatanács elnökének fizetése is mostantól emelkedik évi bruttó 48 millió forintra. Ezzel Karas az egyik legjobban fizetett állami tisztségviselővé válik. Hogy megemelt fizetéssel mi mindent kezdhet és milyen juttatásokra számíthat még, arról itt írtunk korábban.

A témával kapcsolatban olvasóink figyelmébe ajánljuk az Euronews ma sugárzott riportját is.