A diplomácia nem sport

Német források szerint állítólag Szijjártó Péter nem ért rá, a magyar külügy szerint német belpolitikai időponttorlódás volt a valódi ok. Akárhogyan történt is, nagy kár. Ezekben a napokban tartják Budapesten a Maccabi Európa Játékokat, mintegy háromezer zsidó sportoló részvételével. Az előző ilyen sportrendezvény négy évvel ezelőtt Berlinben volt, és a magyar főváros a svájci Bázellel szemben nyerte el az idei rendezés jogát. (A t-online.de képén Heiko Maas német külügyminiszter, akire nincs ideje Szijjártó Péternek.)

A döntés 2015-ben született, amikor a Google kereső a „Magyarország” és a „zsidó” szóra még nem adott olyan találatokat, amelyek például a bevándorláspárti milliárdos spekuláns Soros György üzelmeiről szóltak volna. Sokkal inkább olyanokat, amelyek a zsidó kultúra budapesti reneszánszát méltatták. A budapesti Maccabira a legtöbb, mintegy háromszáz versenyzőt Németország küldte.

Eredetileg úgy tervezték, hogy elkísérte volna őket Heiko Maas külügyminiszter, de aztán mégsem. Hogy miért nem, erről ellentmondásosak az értesülések. Német források szerint állítólag Szijjártó Péter nem ért rá, a magyar külügy szerint német belpolitikai időponttorlódás volt a valódi ok. Akárhogyan történt is, nagy kár. Németország iránt mindig célszerű figyelmességet mutatni, de jelenleg talán a szokottnál is inkább. Most állítja össze csapatát Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnöke, az eddigi német védelmi miniszter, Angela Merkel bizalmasa, akinek a megválasztásához a Fidesz is hozzájárult, nem sokkal azután, hogy szintén magyar kormánypárti közreműködés mellett sikerült megfúrni a bajor Manfred Weber jelöltségét.

Ilyenkor nem lenne szabad engedni a torlódásnak.