Az ország kenyere és tortája – jó ízekkel ünnepelhetünk augusztus 20-án

Ma is közös sajtóeseményen ismertették a háromnapos nemzeti ünnep eseményeit és az immár hagyományos ország tortája-, illetve Szent István-napi kenyér-versengés eredményét. (A nyitó képen: a cukor nélkül készült „Kicsi gesztenye” torta, a szegedi A Capella cukrászda remeke.)

Az ország idei tortája a „Boldogasszony csipkéje”; a dunaföldvári Tóth Cukrászdában készült.

Az Isten éltessen, Magyarország! címmel kínált gazdag programsorozat valójában már augusztus 17-én megkezdődik a mesterségek ünnepével. Az ilyenformán négynaposra duzzadó hétvége eseményei az Országháza előtt, a pesti Kossuth téren, a Szent István Bazilikában és környékén, a Várkert-bazárban, a budai várban és a Duna mellett zajlanak.

Az augusztus 20. ünnep hivatalos programjai: Kossuth téri ünnepség: Magyarország lobogójának ünnepi felvonása; a köztársasági elnök ünnepi beszéde; tisztavatás; korona-látogatás az Országházában. Az épület előtt a Dunán és a Duna felett délelőtt: vízi és légi parádé; koncertek a Várkert-színpadon, a bazilikában ünnepi istentisztelet majd Szent Jobb-körmenet.

A hosszú hétvégén számtalan színes és izgalmas családi program és kulináris, valamint zenei fesztivál eseményei között válogathatunk. A Magyar Ízek Utcája és a mesterségek ünnepe a budai várban egész hétvégén várja a látogatókat; a Magyar Ízek Utcája ingyenes, a mesterségek ünnepe belépődíjas családi programok.

Az ízek utcájában bárki megkóstolhatja az idei győztes ország tortáját, amely a „Boldogasszony csipkéje” fantázianevet kapta, és egy igazi málnabomba. Az előző évi győztesek sokaknak nem tetszettek, az idén minden bizonnyal a fanyalgókat is meggyőzi, hogy finom váltással a hagyományos torták világához kanyarodtak vissza az ítészek, amikor a dunaföldvári Tóth Cukrászda (Tóth Norbert cukrász) mesterművét nyilvánították győztesnek a 31 versengő közül. Nagyon krémes, mégis könnyű és nagyon málnás a torta.

A szegedi A Cappella Cukrászda és Kávéház hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte az idén a Magyarország cukormentes tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdet meg. A „Kicsi gesztenye” gesztenyekrémes, feketeáfonyával bolondított ízorgia. A hozzáadott cukor  nélkül készült finomság a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége mérései alapján szeletenként csupán 14,9 gramm szénhidrátot és 204 kcal-t tartalmaz.

Ízlésről nem érdemes vitatkozni, mert mint tudjuk ízlések és pofonok… Egy azonban biztos: a mai tájékoztatón bemutatott Szent István-napi kenyér (bal oldali kép) számomra utolérhetetlennek bizonyult. A hagyományos kovászos, minden adalékanyagtól mentes durumliszttel gazdagított, kemencében sült roppanós héjú, levegős lyukacsos bélzetű és éppen megfelelően sós ízű kenyér egyszerűen elvarázsolta az embert. A Pedró Pékség Szerencsetarsoly fantázianevű kenyere Vajda Péter és Czakó Zoltán szakértelmét dicséri, csaknem ötven versengő közül lett az idei nyertes.