Farkas Gábor lemezbemutatója a Pesti Vigadóban

Két éve Japánban él Farkas Gábor (*1981) zongoraművész, a Steinway Artist cím birtokosa. Az ázsiai országban professzori állást kapott, a Tokyo College of Music-ben, amelynek ő az első európai mestere. Június 5-én viszont Budapesten is hallhatjuk a játékát, ugyanis a Pesti Vigadóban tartja lemezbemutató koncertjét.

A Hungaroton gondozásában kiadott lemezen Fréderic Chopin művei hallhatók, amelyekkel Farkas Gábor (Farkas Csilla fényképén) sokat foglalkozott az utóbbi időben. A művész a budapesti lemezebemutató után, 2019 nyarán a New York-i Lincoln Centerben ad kamarakoncertet és szólóestet, valamint fellép és mesterkurzusokat tart a Classical Bridge Festival elnevezésű nemzetközi zenei fesztiválon.

Egészen különleges az az út, amely Ózdról eddig vezetett. Farkas Gábor a Liszt Ferenc Zeneakadémián szerezte meg a diplomáját 2005-ben, a doktori fokozatát 2014-ben, a mesteriskolában Kocsis Zoltán és Vásáry Tamás volt a mentora.

Egyetemistaként, 2000-ben megnyerte a Baden bei Wienben rendezett Bartók Béla zongoraversenyt, majd 2003-ban a Magyar Rádió Zongoraversenyét. 2009-ben első helyezettként végzett Weimarban a 6. Nemzetközi Liszt Zongoraversenyen, ugyanott elnyerte a közönségdíjat és a Haydn-szonáta legjobb előadásáért járó díjat is. Számos hazai elismerése után 2012-ben Liszt-díjjal tüntették ki.

A New York Concert Artist & Associates  által kiírt verseny fődíját 2015-ben megnyerte; ennek egyik hozománya, hogy 2016-ban szólókoncerten mutatkozhatott be a New York-i Carnegie Hallban..

Első lemeze An Evening with Liszt címmel jelent meg a Warner Classics gondozásában, 2008-ban. Az album Grand Prix díjban részesült és a Franz Liszt International neki ítélte a 2009 legjobb Liszt felvétele elismerést. 2017 januárjában új szólóalbuma Liszt virtuóz opera- és dalválogatásaiból a Steinway & Sons Records gondozásában látott napvilágot.

A most bemutatandó lemez új technikájú Steinway Spirio zongorán készült, olyan bámulatos hangzásvilágú hangszeren, amely bár hagyományos zongoramechanikával rendelkezik, digitálisan több mint ezerféle módon képes megjegyezni és visszajátszani azt, hogy ki miként üti le a billentyűket. Farkas Gábor volt az első zongoraművész, aki ezen a különleges hangszeren egyszerre Spirio- és audió-felvételt készített. 

A Steinway & Sons Records további lemezfelvételekre kérte fel őt, valamint a New York-i, hamburgi és budapesti képviselet a cég arculatát méltó módon hirdető, Steinway Artist címet ítélte oda Farkas Gábornak 2017-ben. Abban az esztendőben még egy új lemeze jelent meg, egy Schumann-album a Hungaroton gondozásában.

A lemezbemutató koncerten a következő Chopin-művek csendülnek fel:

g-moll ballada No.1, Op.23

F-dúr ballada No.2, Op.38

Asz-dúr ballada No.3, Op.47

f-moll ballada No.4, Op.52

Asz-dúr impromtu No.1, Op. 29

Fisz-dúr impromtu, No.2, Op.36

Gesz-dúr impromtu No.3, Op.51

cisz-moll „fantasie impromtu”, No.4, Op.66

f-moll fantázia, Op.49