Európai Határ- és Parti Őrség: EU-n kívüli első közös művelet Albániában

Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség – az albán hatóságokkal együttműködve – ma kezd első alkalommal közös műveletet egy EU-n kívüli, szomszédos ország területén. Az ügynökség csapatait – az érintett országokkal teljes egyetértésben – május 22-től fogják albán határőrökkel együtt bevetni a görög–albán határon, hogy megerősítsék a határigazgatást és növeljék az EU külső határainak biztonságát.

A közös művelet új korszakot nyit az EU és a nyugat-balkáni partnerek között a határok mentén megvalósuló együttműködésben, és újabb lépés az ügynökség teljes körű működése felé. Határainak védelméért végső soron továbbra is Albánia marad felelős, ugyanakkor az Európai Határ- és Parti Őrség mind technikai, mind operatív téren támogatást és segítséget tud nyújtani az országnak. Az európai határ- és partvédelmi csapatok segíteni tudják majd az albániai határőrök munkáját, például a határ-átkelőhelyeken végzett ellenőrzések és az engedély nélküli beutazások megakadályozása közben. A Görögországgal közös határon végrehajtott összes műveletre és bevetésre az albán és a görög hatóságok teljes egyetértésével kerül sor. A művelet megkezdésekor az ügynökség 12 uniós tagállamból 50 tisztviselőt, 16 járőrkocsit és egy hőkamerával felszerelt járművet fog bevetni.

A kiemelten fontos nem uniós országok és az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség közötti együttműködés megerősítése növelni fogja a biztonságot az EU külső határain, és elő fogja segíteni, hogy az ügynökség fellépjen az EU közvetlen szomszédságában, közelebb hozva egymáshoz az érintett területeket és az EU-t. Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség abban az esetben hajthat végre bevetéseket és közös műveleteket szomszédos országok területén, ha előzőleg az EU és az érintett ország jogállásról szóló megállapodást köt.

Az Albániával aláírt megállapodás az idén május 1-jén lépett hatályba. Ez az első, nyugat-balkáni partnerországgal megkötött és már életbe lépett ilyen jellegű megállapodás. Folyamatban van hasonló megállapodások véglegesítése Észak-Macedóniával, Szerbiával, Bosznia-Hercegovinával és Montenegróval.
Az EU és Albánia közötti, jogállási kérdéseket szabályozó megállapodás
 

rescEU: tűzoltó légiflotta az erdőtüzek elleni védekezésre

Közeleg a nyár, amikor is Európa-szerte fokozottan számolni kell az erdőtüzek kialakulásával. Avégett, hogy felkészüljön a veszélyre, a Bizottság ma – a természeti katasztrófák kezelését célzó új rescEU rendszer keretében – működésbe helyezi tűzoltásra szolgáló légi járművekből álló első flottáját. A kezdeti átmeneti időszakban hét tűzoltó repülőgép és hat helikopter alkotja majd a rescEU-flottát. Az eszközöket öt olyan tagállam bocsátotta rendelkezésre, amelyben a múlt években gyakran fordultak elő erdőtüzek: Horvát-, Olasz- és Spanyolország egyaránt 2-2, Franciaország 1 repülőgéppel, Svédország pedig 6 helikopterrel járult hozzá a flotta felállításához, amelyet a Bizottság a részt vevő országokkal együttműködve további eszközökkel bővít majd.

Az uniós polgári védelmi mechanizmus mindeddig egy olyan rendszeren alapult, amelyen keresztül az EU hangolja össze a részt vevő tagállamok által önkéntesen felajánlott segítséget. A felajánlásokat a brüsszeli székhelyű Európai Veszélyhelyzet-reagálási Központ koordinálja. A múlt években a szélsőséges időjárási viszonyok és újonnan felvetődő kockázatok nehéz próba elé állították a segítséget nyújtó tagállamokat, különösen akkor, amikor egyszerre több tagország volt kénytelen megküzdeni ugyanolyan típusú katasztrófával. Ilyen esetekben – amikor korlátozottan vagy egyáltalán nem álltak rendelkezésre eszközök – az EU nem rendelkezett saját tartalékkapacitással ahhoz, hogy támogassa a túlterhelt tagállamokat. Ezen kíván most változtatni a Bizottság.

A cél az, hogy természeti katasztrófák esetén javuljon az EU kollektív megelőzési, felkészülési és reagálási képessége.

Az uniós polgári védelmi mechanizmust ismertető webhely