Hetvenöt éve lett atomhatalom a Szovjetunió 

(Forrás: Euronews) Történelmi évfordulóra emlékeznek Moszkvában. A Vörös téri installációk 1941-et idézik, amikor a szovjet hadsereg katonái harcba indultak a náci német csapatok ellen a második világháború idején. A világ közben egy másik évfordulóra is emlékezik: 75 éve, november 6-án jelentette be a Szovjetunió, hogy atomhatalom lett. (A nyitó képen: a Vörös téri installációk 1941-et idézik, amikor a szovjet hadsereg katonái harcba indultak a náci német csapatok ellen a második világháború idején; foto: AFP)

Hetvenöt éve, 1947. november 6-án jelentette be a moszkvai városi tanács ünnepi ülésén Vjacseszlav Molotov szovjet külügyminiszter, hogy a Szovjetunió ismeri az atombomba titkát, véget ért a két évig tartó amerikai atommonopólium. 

A szovjet forradalom harmincadik évfordulójának előestéjén tett nyilatkozatnak Nyugaton nem sok hitelt adtak, egészen addig, amíg 1949. augusztus 29-én végre nem hajtották az első sikeres szovjet atomrobbantást…

(Kulcsár László) A szovjet atombomba egyik megalkotója Manfred von Ardenne, Európa Edisonja volt. A német tudóssal készült egyik interjúm itt olvasható, tessék kattintani!