Ha kedd, akkor választás az USA-ban – így vélekednek a polgárok

November 8-án tartják az Egyesült Államokban a félidős választást. Biden szerint a demokrácia megmaradása a tét. De miért is? Erre is választ adnak a riportok és miniinterjúk. Helyszíni tudósítás a kampányhajráról az Amerikai Egyesült Államokból. 

Két rohanás között 45 percre kicsit leül az élet, leülnek az anyukák is, miközben a gyerkőc délutáni foglalkozása zajlik, és persze ilyenkor kerülnek szóba az igazán fontos kérdések, kinek, mikor lesz a szülinapi partija, programot egyeztetnek, kibeszélik a pedagógusokat, szóba kerül a gyerekek között terjedő és egyre veszélyesebbnek látszó, az RSC, a felső légúti betegségekért felelős kórokozó vírus, az RSV, hogy a kórházi ágyak megint kezdenek betelni, mint a covid idején…

No, és a politika sem marad ki, habár ezzel már óvatosabbak az emberek, mert egyre inkább kettészakad az ország. Ezért, amikor rákérdezek Alishánál, fontos-e neki az általában nem nagy részvételnek örvendő félidős választás, rávágja, igen. Hozzáteszi, erre nincs mindenki ráhangolódva, mert nem elnököt választanak, mégis…

– Számos kérdés lesz a szavazólapon, nem csak politikusokat választunk a szenátusba és a kongresszusba…Ez teszi fontossá számomra a félidős választást is. Mert nem mindegy, milyen irányba fordul majd az életünk.

Gondolom, az abortusz az egyik ilyen téma.

– De mennyire! – és nem titkolja, hogy ő azt gondolja, az anyának van joga dönteni a saját sorsáról. Ez a kijelentés meglep Knoxville-ben, hisz’ Tennessee állam erősen republikánus, és az afro-amerikai Alisha köntörfalazás nélkül, kimondja, amit gondol:

– Már csak azért is fontos ez itt sokunk számára, mert Tennesseeben teljesen betiltották az abortuszt. És ez nem állapot. Nagyon bízom abban, hogy sikerül megváltoztatni ebben az államban is az alkotmányt.

Érdekel az is, hogy ő a választás melyik formáját választja, hisz’ amióta Trump és hívei fenntartják állításukat, hogy Biden nem legitim elnök, mert elcsalták a választást, sok államban szigorú kontrollt vezettek be.

– Épp ezen a héten kezdik meg nálunk is a korai szavazást, s én ezt választom. Mert nem kell olyan hosszú sort kiállni, mintha november 8-án mennék el szavazni. Ez sokkal kényelmesebb.

Lehet, ugyebár, levélben is szavazni, s mindezekre különféle határidők vannak, illetve a helyszínek is meg vannak adva. A levélben szavazáshoz pedig szavazóládákat helyeznek ki az utcákba. Sarah várandós anyuka, aki kisfiát is magával hozza, miközben vár a nagy lányára.

– Nekem a kormányzóválasztás lenne fontos, de azt hiszem, senki sem indul a mostanival szemben. Nem merik vállalni a megmérettetést – mondja a lassan háromgyerekes, fehér anyuka, aki rögtön megjegyzi, hogy az oktatás legalább olyan fontos a számára.

– A tennessee-i oktatási rendszerben túlsúlyban vannak a teszt alapján történő számonkérések. Értem én, hogy az egyetemre bejutni csak úgy tudsz, ha kiváló teszteket írsz, de a kisebbeknél sokkal fontosabb lenne a szóbeli beszámoló. Ráadásul a covid idején, a bezártságban a tesztekre épülő online oktatás megnehezítette a gyerekek életét. Én azt érzem, hogy a mentális állapotukra nagyon rossz hatással volt és van. Erről beszélni kellene, és nem beszélünk. Közben meg egyre csak romlik a helyzet. Sokkal több pszichológusra, szociális munkásra lenne szükség, méghozzá teljes munkaidőben. A gyerekek lelki egészségére senki nem figyel mondta el Sarah.

A 33 éves Jake Nelson szoftvermérnök, eredendően marylandi, de dolgozott a Washington állambeli Seattle-ben, aztán Connecticut államban az Amazonnál, jelenleg Washingtonban, a fővárosban, egy kisebb cégnél, ami még elég nagy ahhoz, hogy a tőzsdén szerepeljen. Mindezt azért mondja el előre, mert az állandó munkahely-változás őt is és politikai nézeteit is folyamatosan megváltoztatta. A tanulást még mindig nem hagyta abba, új tárgyat készül felvenni az egyetemen. Ám a politika sem kerüli el a figyelmét.

– Mindennap megnézem Ben Shapiro showját, és minden héten Bill Maherét. Előbbi köztudottan Trump-párti, utóbbi ezek után egyértelmű… liberális, és persze nyíltan vállalja, hogy Biden-szavazó volt. Azt kell mondjam, nagyon kettéosztott az ország. De ahogy látom, ez Európában sincs másképp. Tudom, hogy Orbán Viktor is megosztó személyiség, szerfölött ellentmondásos figura. Láttam, Tucker Carlson volt Magyarországon, interjút is készített vele.

– Ezzel most nagyon meglepett, hogy csak így, kapásból mennyit tud hazánkról!

Tényleg igyekszem követni, hogy mi zajlik. És megpróbálok a középúton járni. Például: mind a kétszer Obamára szavaztam, 2016-ben Bernie Sanders-re, aki sajnos, az előválasztáson Hillary Clinton mögé került. 2020-ban Trumpra szavaztam, mert akkor éppen Seattle-ben dolgoztam. Az állam és a város is erősen republikánus. Menj csak Seattle-be, és rögtön nem leszel mélykék! Aki viszont mélypiros, republikánus, az menjen Alabamába vagy éppen Mississippibe, s nem kizárt, hogy demokrata szavazó lesz belőle. Mert a jóból is megárt a sok.  Az emberek beszorultak a maguk kis világába, mintha dobozba lennének zárva és képtelenek engedni merev politikai álláspontjukból. Ezért tartunk ott, ahol…

– Hogy áll most Trumppal?

Trump nem való a Fehér Házba. Egyetértek a volt igazságügyi miniszterével, Bill Barr-ral, aki szerint a 45. elnök nárcisztikus, és még mindig nem ismeri be, hogy elvesztette a 2020-i választást. Ugyanakkor, ha ma lenne az elnökválasztás, megint csak Trumpra szavaznék, mert Biden alatt bezuhant a gazdaság, és nem irányítja jól a külpolitikát sem. Nem lett volna szabad belemennie az Északi Áramlat leállításába, ami a többi között Putyin háborújának is az indoka, s ami a mi gazdaságunkat is megviseli–interpretálja a maga háborús teóriáját Jake Nelson. – Hiba volt Afganisztánból így kivonulni. Vietnam után világos, hogy 25 év persze elég indok arra, hogy kivonuljunk onnan, de semmiképpen sem így kellett volna. Épp az így keletkező hiátus erősíti Putyint, Hszi Csin-pinget és a többi diktátort. Pontosabban az ő szemszögükből az látszik, hogy Amerika gyenge és ez bátorítja őket betölteni az űrt.

– Nyilván a globális felmelegedésről is megvan akkor a véleménye…

Én elismerem a tudományos magyarázatokat, mindent el kell követnünk, hogy csökkentsük az üvegházhatású gázkibocsátást. Teljesen egyetértek azzal, amibe belefogott Kalifornia, hogy kivezeti a benzinmeghajtású autókat. Ugyanakkor 2035-ig teljesen kivezetni képtelenség, mert egyszerűen addig nem lesz meg hozzá az infrastruktúra, az elektromos töltőállomások teljes kiépítettsége. Azt vallom, fokozatosan kell alkalmazkodni a hőmérséklet-változáshoz. Florida egyes részei a tengerszint alatt, s az állandóan pusztító hurrikánok megérttették az emberekkel, ezek a területek gyakorlatilag lakhatatlanok, s ennek megfelelően alakul át az életük.

– Az abortusz is a tipikusan megosztó kérdés ma a félidős választásokon, ahol az alsóház teljes képviselő-testületét újraválasztják, és a szenátusnak csaupán a harmadát, 33 szenátort, ahogy az hagyományosan lenni szokott…

Ez valóban az egyik legproblematikusabb. A fő kérdés az, hogy hol kezdődik az élet. A konzervatívok szerint a fogantatástól, amit én nem vallok. Még a keresztények is azt mondják, hogy ez morális kérdés. A lélek teremtése szerintem a legfontosabb, márpedig a lélek nem a fogantatáskor keletkezik, akkor csak életjelek vannak, szívverés, a test formálódása… Viszont számos demokrata államban semmilyen határt sem akarnak szabni az abortusznak, amivel ugyancsak nem tudok egyetérteni. Szerintem van értelme annak, hogy az első trimeszterben dönthet erről az anya, a második trimeszterben szintén hozható még döntés, ha a magzat vagy a gyermek életét valami fenyegeti. Azzal is egyetértek, hogy ne az igazságszolgáltatás, adott esetben az alkotmánybíróság dönthessen erről a kérdésről, hanem az adott állam a maga törvényhozásában döntsön a legalizálás szabályozásáról.

– A jelenlegi felmérések szerint akár mindkét házat visszaszerezhetik a republikánusok, ahogy ez Obama elnöksége idején történt.

Igen, az alsóház minden bizonnyal republikánus többségű lesz, bár a demokratáknak 65%-os esélyt adnak arra, hogy meg tudják tartani a szenátust, de szerintem elvesztik mindkét házat. Ez esetben megvan az esélye annak is, hogy 2024-ben az elnök is republikánus lesz. Én nem örülnék ennek, mert most világosan látszik, hogy nem tud a két párt együtt dolgozni, egyetérteni szinte semmiben. Az együttműködésnek a módját újra ki kellene találnunk!

Ezek után igazán érdekel, hogyan ítéli meg a tavaly január 6-i lázadást:

Szerintem ez nem lázadás vagy felkelés volt, hanem csak zavargás. Az viszont vitathatatlan, hogy erőszakba fordult. De engem ugyanígy aggaszt a „Fekete életek is számítanak” mozgalom. Mert mind a kettőt közelről élhettem meg. A Fehér Házban dolgozott atyai mentorom, aki miatt nagyon aggódtam. Ugyanakkor pár házra voltam Seattle-ben akkor, amikor a Black Lives Matter tagjai hat rendőrautót felgyújtottak. Radikalizálódik a politika, s aki ebben részt vesz, azt meg kell állítani és bebörtönözni, ha erőszakos cselekedetet követ el.

– Legitim elnöknek tartja Bident?  

Hát, persze. Nem volt választási csalás és nem voltak nyomás alatt a választók sem. Biden törvényesen lett megválasztva. Viszont: ha a vitákat nézem, akkor az első elnökjelölti vitát magasan Trump nyerte, s utána a demokrata Chris Wallace-szal az élen műsorvezetők liberális irányba vitték el a vitát.

– Megbízható, szavahihető emberek tartja Trumpot?

Azt azért nem mondanám. De én a kormányzatra, és nem az elnök személyére szavazok. Most is Trumpra szavaznék, mert Biden kormányzata, háttere rosszul viszi az ügyeket. Biden pedig egy öregember, öreg ember benyomását kelti.

– Hogyan hat a maga életére az oroszok háborúja Ukrajnában?

Nem igazán, de a diktátoroknak, mint Putyin, menniük kell. Bár atomfegyverek bevetésével fenyeget, remélhetőleg nem váltja valóra ezt a fenyegetését. Ha Ukrajna a NATO-tagja akar lenni, akkor szerintem cserében területeket kellene átadnia, pontosabban a Donbasz térségét. Elon Muskot jó példának tartom, mert elítéli Putyint és a maga módján igyekszik segíteni Ukrajnának. Ahogy ő mondja, én is azt tartom jónak, szerintem is valahol végre kompromisszumot kellene kötni, leülni tárgyalni, noha mindannyian jól tudjuk, Putyin nem egy frankó csávó – mondta Jake Nelson szoftvermérnök.

Biden elnök szerint a demokrácia fennmaradása a tét a mostani választásokon, ezért Obamával együtt kampányol a legfontosabb államokban, és persze Trump is bevetette magát. A tét nagy, ha az ország előrejutását nézzük, hisz’ Biden nagyszabású infrastrukturális fejlesztéseket, az Obama által elindított ingyenes alapellátás további kiterjesztését ígérte, és a klímaváltozás mérséklésére óriási adótámogatást ad azoknak a családoknak, akik alternatív forrásokból akarják fedezni az energiaellátásukat. Ha mind a két házat megszerzik a republikánusok, nem valósulnak meg a reformlépése