Harminc éve dőlt le a berlini fal – köszönet Közép-Európa népeinek a német újraegyesítésért

Köszönetet mondott Frank-Walter Steinmeier német államfő a közép-európai népeknek a hazája újraegyesítéséhez nyújtott segítségért szombaton Berlinben, a német fővárost kettéosztó fal ledöntésének 30. évfordulójára rendezett ünnepségen. (A nyitó képen: Czető Szabolcs, a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium tanulója beszédet mond a berlini fal ledöntésének 30. évfordulója alkalmából tartott mai ünnepségen. Mögötte iskolatársa, Prokópius Gergely. MTI/Szigetváry Zsolt)

A lengyelek, a magyarok, a csehek és a szlovákok bátorsága és szabadságszeretete nélkül nem valósulhatott volna meg a német egység és nem történhettek volna meg a térségbeli békés forradalmak – hangsúlyozta a szövetségi elnök a Visegrádi Négyek országcsoport tiszteletére emelt szobornál, amelynél Miloš Zeman cseh, Andrzej Duda lengyel, Áder János magyar és Zuzana Čaputová szlovák államfővel együtt virágokat helyezett el.

A berlini fal emlékhelye a Bernauer Straßén.

Az ünnepségsorozat következő rendezvényén, a belvárosi Bernauer Straße-i központi emlékhelynél felállított szobortól alig száz méterre álló Megbékélés kápolnájában Angela Merkel kancellár mondott köszöntőt, kiemelve: az embereket kirekesztő és a szabadságot korlátozó falak soha nem annyira erősek, hogy ne lehessen ledönteni őket.

Sokan a nyugatra néző házuk ablakából ugrottak ki a teljes határzár előtti percekben; nyugat-berlini tűzoltók mentették a menekülőket.
Aztán a keletnémet hatóságok parancsára kiürítették és befalazták a Bernauer Strasse nyugatra néző ablakait, bejáratait.
Évtizedekig ekként csúfoskodott a Bernauer Strasse.

A kancellár kiemelte, hogy november 9. nemcsak a berlini fal ledöntésének, hanem a náci Németországban 1938-ban zsidók ellen elkövetett pogromok kezdetének évfordulója is. Ezért ez a nap arra is inti a németeket, hogy mindig következetesen fel kell lépni a gyűlölettel, a rasszizmussal és az antiszemitizmussal szemben.

Angela Merkel hangsúlyozta: a közép-európai népek segítségével harminc éve győzelemre vitt békés forradalom vívmányainak fennmaradása nem automatizmus, nem magától értetődő, természetes folyamat. Ezekért az értékekért, a demokráciáért, a jogállamiságért és az emberi méltóság iránti tiszteletért naponta meg kell küzdeni, és ez az ügy a jelenkorban, a mélyreható technológiai és világméretű változások idején aktuálisabb, mint bármikor az utóbbi harminc évben.

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Axel Klausmeier történész professzor, az egykori fal egyik leghosszabb megmaradt szakaszán kialakított emlékhelyet működtető alapítvány (Stiftung Berliner Mauer) vezetője, aki hangsúlyozta: az 1989-i békés forradalom hagyatéka a jelenkornak mindenekelőtt az, hogy mindenkinek felelősséget kell vállalnia a közösségért, gyakorolni kell a toleranciát, tisztelni és védeni kell a demokráciát és az emberi jogokat, és „meg kell tölteni élettel az egyesült Európa álmát”. Ez az üzenet minden eddiginél fontosabb most, „a populizmus és a szégyenletes antiszemitizmus erősödésének” idején – mondta.

A központi állami ünnepségen a Visegrádi Négyek államfői, Frank-Walter Steinmeier és Angela Merkel mellett részt vett a német törvényhozás mindkét kamarájának vezetője, Wolfgang Schäuble Bundestag-elnök és Dietmar Woidke brandenburgi kormányfő, a  tartományi kormányokat összefogó Bundesrat soros elnöke, valamint Michael Müller, a tartományi rangú Berlin kormányzó polgármestere és több száz meghívott vendég, közöttük magyar, lengyel, cseh és szlovák fiatalok is.

Berlinben a hét eleje óta ünneplik a fal ledöntésének évfordulóját egy több mint 200 eseményből – kiállítások, koncertek, pódiumbeszélgetések sorából álló – rendezvénysorozattal. A legnagyobb szabású rendezvényt ma este tartják a Brandenburgi kapunál. Az ünnepi szónok Frank-Walter Steinmeier államfő, a beszéd után a berlini Állami Operaház (Staatsoper Unter den Linden) zenekara, a Staatskapelle Berlin tart hangversenyt Daniel Barenboim vezényletével. Az együttes Ludwig van Beethoven 5. – Sors-szimfóniáját adja elő a kétórás műsorban, amelyben a Németország megosztottságának és újraegyesítésének témája köré szervezve zenés és táncos betétek kapnak helyet.
Az egykori Nyugat-Berlint körbezáró határőrizeti rendszert 1961. augusztus 13-án kezdték építeni a keletnémet munkásőrség és néphadsereg egységei. Kezdetben szigorúan őrzött drótkerítés, majd idővel három méter magas betonfal osztotta ketté a várost és képletesen egész Európát.


A fal felhúzására a  kivándorlási hullám miatt volt szükség, amely azzal fenyegetett, hogy vészesen megcsappan az NDK népessége. A két Németország megalapításától, 1949-től a fal felhúzásáig kereken három millióan menekültek az NDK-ból Nyugatra, a legtöbben Nyugat-Berlinen keresztül, mert a négy nagyhatalom által megszállt nagyvárosban szinte egyáltalán nem volt ellenőrzés a keleti és a nyugati övezetek határán.
        

A 156 kilométer hosszú határőrizeti rendszeren 28 év alatt mintegy ötezren jutottak át Nyugat-Berlinbe. Több ezer embert elfogtak szökés közben, és sokan életüket vesztették. Az áldozatok többségét lelőtték a keletnémet határrendőrök, mások vízbe fúltak, és voltak, akik a sikertelen szökés után a börtönben öngyilkosságot követtek el.