Koronavírus-meghatározás: japán világsiker

Gyors genetikai tesztelési rendszert fejlesztett ki a Canon Medical Systems Corporation és a Nagaszaki Egyetem a japán kormány megbízásából az új koronavírus (SARS-CoV-2) gyors meghatározása végett.

A Canon Medical Systems Corporation a Nagaszaki Egyetemmel együttműködve befejezte a Genelyzer KIT1) kifejlesztését. Ez a reagens-készlet a SARS-CoV-2 RNS vizsgálatára szolgál egy gén-amplifikációs technika alapján, amelyet fluoreszkáló LAMP-módszerként is 2) ismernek. Az ezt a technikát alkalmazó gyors genetikai tesztelési rendszer hitelesítési eredményeit a „2019-nCoV géntesztelési módszer validálása, amelyben a klinikai vizsgálati eredményeket klinikai minták felhasználásával érték el3) című jelentésben tette közzé március 26-án a japán egészségügyi, munkaügyi és népjóléti minisztérium, valamint a japán fertőző betegségek nemzeti intézete. Ez a jelentés 100%-os fajlagosságot és 90%-os vagy annál nagyobb érzékenységet mutatott. Az minisztérium 4) által kiadott közigazgatási értesítés alapján a gyors genetikai tesztelési rendszer jóváhagyást kapott a tesztelésben történő gyakorlati alkalmazáshoz.

Pozitív mintákban a vizsgálati rendszer körülbelül 10 perc alatt, 100%-os érzékenységgel, reakciónként 15 vagy annál több vírusgenom másolatot képes kimutatni. A teljes vizsgálati eljárás, a minta elő-feldolgozásától a vizsgálati eredmények megszerzéséig, mindössze 40 perc alatt befejezhető, ami sokkal kevesebb, mint a hagyományos genetikai vizsgálati módszerekhez szükséges idő. A tesztelő rendszer gyorsaságának teljes kihasználása végett a Canon Medical Systems Corporation továbbra is értékelni fogja a gyakorlati alkalmazását közegészségügyi és határ-ellenőrzési intézkedésekben klinikákon, repülőtereken és olyan helyeken, ahol a tesztelés egy napon belül megoldható. Ez a kutatás egy olyan program része, amely az ismétlődő fertőző betegségek kockázatértékelésére és vészhelyzeti irányítási funkciók végrehajtására összpontosít a japán egészségügyi és munkaügyi tudományos kutatási támogatások keretében.

A Canon Medical Systems Corporation a Nagasaki Egyetemmel közösen a gyors genetikai tesztelő rendszerek gyakorlati alkalmazására irányuló kutatási kezdeményezésben vesz részt február óta a japán fertőző betegségek nemzeti intézete felkérésére. A tesztelő rendszer gyorsan eljutott a gyakorlati alkalmazás fázisába az ipar és az egyetemek közötti kormányzati együttműködésben, a japán egészségügyi, munkaügyi és jóléti minisztérium és más érintett felek támogatásával.

A Canon Medical Systems Corporation azt reméli, hogy a tesztelő rendszert Japán számos klinikáján alkalmazzák majd a koronavírus-betegség (COVID-19) terjedésének megelőzésére. Ugyanakkor célja az is, hogy a Japánban kifejlesztett gyors genetikai tesztelési rendszer segítségével hozzájáruljon a fertőző betegségek világszerte történő terjedése elleni hatékony intézkedések kidolgozásához.

  1. Ez a tesztrendszer lehetővé teszi egy új koronavírus gén gyors kimutatását a betegmintákban. A teljes eljárás 40 perc, vagy ennél rövidebb idő alatt is elvégezhető, beleértve a vírusgenom kivonását a tesztelés előtt. A könnyű súly és a kompakt kialakítás, valamint a tesztelő rendszer egyszerű kezelhetősége miatt klinikai helyszínek széles skáláján használható, földrajzilag távol eső helyeken, például izolált szigeteken is.
  2. LAMP (hurok-közvetített izotermikus amplifikáció) néven ismert nukleinsav-amplifikációs módszer, amelyet az Eiken Chemical Co., Ltd. fejlesztett ki.
  3. https://www.niid.go.jp/niid/images/lab-manual/2019-nCoV-17-20200326.pdf
  4. A japán egészségügyi, munkaügyi és jóléti minisztérium egészségügyi szolgálatának tuberkulózis és fertőző betegségek ellenőrző osztálya által március 18-án kiadott közigazgatási értesítés (2019-nCoV génteszt módszer a kormány által végzett tesztelés során)