Kötéltáncos

(Kereszty András / ahaza.blog) Az ember ezt nem várná egy virtigli diktátortól. Az április 1-jei parlamenti kavarodás akár vaskos tréfa is lehetett volna. De azt ne gondolja senki, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest jól átverte a főnöke. (A nyitó kép Pápai Gábor rajza.)

Ha másban nem, abban biztosak lehetünk, hogy a nagy kereszténydemokrata vadász nem álmatlan éjszakán találta ki azt a törvényt, amit másnap beterjesztett a parlament elé. De ha a koncepció, amely szerint meg kell regulázni az ellenzéki összefogás nyomán túlságosan elszaporodott ellenzéki önkormányzatokat, magától Orbán Viktortól ered, akkor miért Orbán Viktor volt az, aki ezt a passzust kivetette az egyébként így is borzasztóan provokatív törvényjavaslatból?


Ennek a magyarázata az lehet. hogy miniszterelnökünk a koronavírus járvány idején kötéltáncot jár.

Látja a hatalmas – talán soha vissza nem térő lehetőséget.

Az ország bezárva, lakói nemhogy nem tüntethetnek, de krumplit venniük is csak bizonyos órák között szabad. Országgyűlés nincs, csak akkor, ha szükség van a kétharmadukra. Az államfő békésen szundikál, de vezényszóra bármikor előkapja a tollát. A világ – és benne az Európai Unió – a vírus ellen küzd. Mit törődik is azzal, hogy mi van a végeken. Most lehet kikiáltani a korlátlan és örökös hatalmat biztosító „új köztársaságot”.

De, hohó! Ez még sincs így! Vannak a sakktáblán gyalogok.

Megsértettek, mint egy Lázár János. Meghökkentek, mint a fideszes városok polgármesterei.

Irigyek. Akiknek sok az, hogy mindent Mészáros Lőrinc és néhány tucat oligarcha visz.

Izgatottak, akik félnek, hogy kivonul a nyugati tőke.

Forintmilliomosok, akik látják, hogy a világban egyre kevesebbet ér a megtakarításuk.

Egy évtizede tartó diktatúra rengeteg sebet ejt. A Fidesz soraiban is.

Aztán ott vannak a táblán a tisztek. Az Európai Unió. Na, nem az egész, hanem a párttársak. Most készülnek – vírus idején – kihajítani soraik közül a Fideszt.

Ott vannak a beruházók. Nekik stabilitás kell. Semmi izgalom. Márpedig, ha így lesz, akkor a szegény még szegényebb lesz. A roma tagozat tegnap már lehetséges „éhséglázadásról” beszélt.

Ott vannak a türkök. Adtak pénzt. Most pedig elvárják a türköknek járó ellenszolgáltatást.

Orbán kötélen táncol. Ezért billeg ide-oda.

Sok meglepetést hoz még ez a koronás időszak.