Felemás sikertörténet: közérdekű nyugdíjas szövetkezetek

Tavaly óta megnégyszereződött a közérdekű nyugdíjas-szövetkezetek száma, azonban mind az alkalmazotti létszámuk, mind a 2017-i árbevételük csekélynek mondható – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

A 2017. július 1. óta létező új szövetkezeti forma megalkotásának célja az volt, hogy az aktív nyugdíjasokat re-integrálja a munkaerőpiacra, ezzel csillapítva az egyre nagyobb mértékű munkaerőhiányt a versenyszférában. Evégett azoknak a cégeknek, amelyek ilyen típusú szövetkezet számára szerveznek ki feladatokat, látványosan kisebb közterheket kell befizetniük az államkasszába, mintha aktív korú munkavállalót alkalmaznának.

Tavaly októberben mindössze 36 nyugdíjas-szövetkezet működött az országban. Számuk mára elérte a 148-at. Elsősorban Budapesten és Pest megyében volt érzékelhető a szövetkezetalapítási kedv: a fővárosban 41, körzetében 32 ilyen társulás működik. Fejér és Győr–Moson–Sopron megyében ugyancsak kedveltnek látszik e társulási forma.

Fő gazdasági tevékenységeiket vizsgálva megállapítható: a döntő többség gazdálkodással (62), valamint munkaerő-kölcsönzéssel (18) foglalkozik. Azaz: e társulások szakterületekre közvetítenek más gazdasági szereplők számára nyugdíjas munkaerőt. Népszerű gazdasági tevékenység még a máshová nem sorolt egyéb üzleti szolgáltatás (11) és az összetett adminisztratív szolgáltatás (9) is. 

A kedvező képet némiképp árnyalja a 2017-i pénzügyi beszámolók vizsgálata. A nyugdíjas-szövetkezetek közül három kivételével valamennyi készített pénzügyi beszámolót; az összes betvétel 632 millió forint, azaz egy-egy szövetkezeté 4,3 millió forint. Az alkalmazotti létszámot tekintve sem nyomnak túl sokat a latban: összesen 583 főt jelentettek be, igaz, ők a munkaszerződéssel foglalkoztatottak, a tagi jogviszonnyal rendelkezők számáról nincs adat.

Tavaly októberben az ilyen típusú társulások számának ugrásszerű növekedését prognosztizálta az Opten, be is következett, ugyanakkor a nyugdíjasok ilyen formában történő tömeges foglalkoztatása és ezzel együtt a nyugdíjas-szövetkezetek gazdasági megerősödése, még várat magára.