Félretájékoztatás koronavírus-témában

Az Európai Bizottság ma közzétette azokat a jelentéseket, melyekben a Facebook, a Twitter, a TikTok, a Microsoft és a Google ismerteti, milyen intézkedéseket hozott júniusban a koronavírussal kapcsolatos félretájékoztatás ellen.

Az Európai Bizottság és a félretájékoztatás visszaszorítását célzó gyakorlati kódex aláírói egyúttal azt szorgalmazzák, hogy további vállalatok is csatlakozzanak hozzájuk, hiszen minél többen írják alá a dokumentumot, annál nagyobb körben lehet érvényt szerezni a benne foglaltaknak.
 
Věra Jourová, a Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke a többi között kijelentette: a koronavírussal kapcsolatos félretájékoztatás nyomon követését célzó program lehetővé tette, hogy figyelemmel kísérjük az online felületek által életbe léptetett fontos intézkedéseket. Tekintettel arra, hogy az új vírusvariánsok gyorsan terjednek, a védőoltások beadása pedig továbbra is teljes gőzzel folyik, rendkívül fontos a vállalt kötelezettségek teljesítése. Éppen ezért „várakozással tekintünk a gyakorlati kódex megerősítése elé”.  

Thierry Breton, a belső piacért felelős uniós biztos hozzátette: az EU mindegyik uniós polgár beoltásához elegendő adag oltóanyagot tett elérhetővé. Most az érdekelteken a sor, hogy mindegyikük felelősen lépjen fel a védőoltásokkal szembeni bizalmatlanság ellen, melyet a félretájékoztatás táplál. „Az aláírókkal közösen megerősítjük a gyakorlati kódexet, ezzel egyidejűleg pedig arra bátorítunk másokat is, hogy írják alá a dokumentumot, és csatlakozzanak a félretájékoztatás elleni küzdelemhez.”

Az aláírók által júniusban hozott intézkedésekről szóló jelentések; A dezinformáció visszaszorítását célzó gyakorlati kódexről szóló bizottsági weboldal