Féltik a pénzüket a német cégek – inkább nem segítik a Klubrádiót

Német cégeknél próbált meg hirdetéseket szerezni a Klubrádiónak egy Berlinben élő magyar származású orvosnő, de lepattant, mert a vállalatok nem szeretnének ujjat húzni Orbán Viktorral – írja lapszemléjében Szelestey Lajos a Deutsche Welle információja alapján.

Braun Vera, aki 1968-ban a szerelméhez költözött ki az akkori NDK fővárosába, azért viseli különösen a szívén a rádió sorsát, mert együtt járt iskolába Váradi Júliával, az adó szerkesztőnőjével és tőle hallott a Klubrádió súlyos anyagi gondjairól.

Az orvosnő először adománygyűjtésbe kezdett: 3000 eurót kalapozott össze, a ZDF-től (a német közszolgálati televízió második csatornájától) egy teherautóra való irodaszék, számítógép és mikrofon érkezett. Ezután írt olyan nagy vállalkozásoknak, amelyek régtől jelen vannak Magyarországon, de a legtöbbjük még csak nem is válaszolt, illetve simán elkente a dolgot.

Annál egyértelműbb volt a Drogerie Markt volt ügyvezetője, aki közölte, hogy véleményük nagyon is egyértelmű a magyar helyzetről, de nem kívánnak nyilvánosan állást foglalni. – Arató András, a többségi tulajdonos azt mondja, náluk német cégek még sosem hirdettek, de ez így van más független szerkesztőségeknél is. A rádió adományokból tartja fenn magát, ám nem vesztett sok hallgatót, miután február közepén elvesztette analóg hullámhosszát. Csúcsidőben sokszor még most is 200 ezren követik a műsort. Csak éppen reklámok alig jönnek.

A megkérdezett szakértő, Polyák Gábor azt mondja, a hatalom megfélemlíti az üzleti világot, de nagy kár, hogy ebbe belemennek nyugati befektetők, a maguk tőkeerejével. Asszisztáltak ahhoz, hogy kimúljon a demokrácia és a sajtószabadság.