Csőbe húzta Karikót a közmédia

Bár már tavaly decemberben neki ítélték oda, de csak most tudta átvenni személyesen a Közmédia Év Embere Díjat Karikó Katalin Papp Dánieltől, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatójától.

A díjazott egy porcelán emlékplakettet kapott és az ő portréja díszíti az MTVA-székház egyik folyosójának falát is. Eddig az MTI hírének lényege. A távirati iroda arról elfelejtett beszámolni, hogy Karikó Katalin egy olyan embertől vette át a díjat, akinek hivatalos igazolása van arról, hogy hírhamisító.

Papp Dániel, aki tíz évvel ezelőtt még egyszerű riporterként szolgálta Orbán Viktort, egy emlékezetesen kínos kalanddal írta be magát a magyarországi média szégyenkönyvébe. Papp akkor társaival együtt, 2011. április 1-jén azt a kis csínyt követte el, amely miatt jobb helyeken a sajtó környezetéből is távoznia kellett volna. Azt a látszatot keltették ugyanis, mintha Daniel Cohn-Bendit, az akkor éppen hazánkban tartózkodó zöldpárti uniós képviselő megfutamodott volna az őt kérdező riporterek elől. Olyan tudósítást készített az MTV Hírcentrumának, ami azt sugallta, hogy Cohn-Bendit egy sajtótájékoztatón nem válaszolt arra a kérdésre, hogy demokratikus értéknek tartja-e kiskorúak szexuális tárgyú megközelítését. A riport képi anyaga azt sugallta, hogy a kínos kérdés feltevése után az európai parlamenti képviselő távozott a sajtótájékoztatóról. Az index.hu birtokába jutott vágatlan felvételből azonban kiderült, hogy valójában a „beszélgetést” vágták meg alávaló módon, mégpedig úgy, hogy föltettek egy kérdést a képviselőnek, majd „válaszként” azt vágták be, amint ő elköszön a stábtól, és sietve távozik. Hogy közben fél órát válaszolt a kérdésekre, az kimaradt a riportból. Ilyen előélettel Papp nemhogy kegyvesztett lett volna Orbán médiaseregében, hanem egyre feljebb bukott, míg végül a vezérigazgatóságnál állapodott meg.

De nincs jobb morális helyzetben az évente több mint 100 000 millió forintból gazdálkodó közmédia sem. Ennyibe kerül a magyar adófizetőknek, hogy a pénzükért elhallgatnak előlük fontos híreket, másokat torzítva közölnek, és olyan is van, hogy helyreigazításra kényszerülnek, mert kiderült, hogy hazudtak.

Ennek az intézménynek a díját vette át a makulátlan előéletű vezérigazgatótól Karikó Katalin, a Covid elleni vakcina kifejlesztésében oroszlánrészt vállaló kutató. Sokan csalódottsággal vették tudomásul, hogy elfogadta a díjat, még akkor is, ha tisztában kell lennünk a realitásokkal. Karikó Katalin ugyanis évtizedek óta külföldön él, s most nem egy olyan országból jött haza látogatóba, amelynek miniszterelnöke a neki szánt tudományos magyarázat után a disznósajtról kezd el értekezni.

Lehet az is, hogy nem ismerte a hazai médiaviszonyokat, és nem tudta, hogy Papp Dániel egy közönséges hírhamisító.

Vagy tudta, de neveltetése, amely 1985 óta a magyarországitól eltérő értékrenddel is bővült, tiltotta, hogy meghívóival barátságtalan, visszautasító legyen.

Karikó Katalin egy olyan országból jött látogatóba szülőhazájába, ahol a kitüntetéseket nem a vezérhez való lojalitás, hanem érdemek alapján adják, és ahol ezért a kitüntetés nem szégyellni kell, hanem büszkének lehet lenni rá.