Hajrá, focivébé!

(Írta: Neuman Gábor) Nyugalom! Mészáros karácsonyfája alatt ott lesz a zalaegerszegi sportstadion.

Meg kell becsülni a focivébéket, mert nem tudhatjuk, hány ilyen esemény van még hátra az életünkben. Ha Katar, akkor Katar, úgy kell nekünk. Kit érdekel manapság, miközben Japán veri a németeket, meg Szaúd-Arábia az argentinokat, hogy miképpen jöttek létre a légkondicionált stadionok, kik azok a nézők, akik megadott időközönként hullámzásba fognak, minden ok nélkül, vagy be vannak öltözve a különböző országok színeibe, és hogy mi van mindezek mögött.

„Eddig legalább 6500 indiai, pakisztáni, nepáli, bangladesi és Srí Lanka-i vendégmunkás halt meg a 2022-i katari foci-vb építkezésein 2010, a torna rendezési jogának odaítélése óta” – közölte a The Guardian. És állítólag ezek még csak óvatos becslések az áldozatok számát illetően.

Még a rendezvény nyitánya előtt fiatalok tüntettek Berlinben, hogy mindenki bojkottálja a focivébét, mert Katarban lábbal tiporják az emberi jogokat, és amúgy sincs semmi közük a focihoz, csak flancból intézték úgy a FIFA-val, hogy őket válasszák.

Vajon a FIFA elnöke, Gianni Infantino számára mi lehetett a legmeggyőzőbb érv, hogy rábólintson Katarra? Talán ugyanaz, mint itt, ebben a tejjel mézzel folyó Duna–Tisza-köze tájában.

Nem fogják kitalálni, A PÉNZ, csupa nagybetűvel. Itt is ugyanaz folyik, mint a focivébén, ahol mindenki úgy viselkedik, mintha minden a legnagyobb rendben volna. Túl vagyunk az első selejtező mérkőzéseken, és várjuk a folytatást visszafojtott lélegzettel. Itthon, mi meg készülünk a télre, óvatosan fűtünk, sőt egyre óvatosabban, nemzeti konzultációt játszunk, amiről mindenki tudja, hogy egy sima pr-fogás, és semmi köze az emberek véleményéhez, miközben arról papol Navracsics, hogy jön a pénz az Európai Unióból, pedig onnan csak negatív véleményeket hallani a helyreállítási alap és a felzárkóztatási alap nekünk járó pénzeiről, miközben a szomszédunkban ölik az embereket. Mindezeken kívül még durva infláció is színezi mindennapjainkat, hogy üres zsebbel menjünk neki a karácsonynak. 

Persze, nem mindenkire vonatkozik ez a sötét jövő. A körülményektől függetlenül, Mészáros Lőrinc karácsonyfája alá rakhatják a zalaegerszegi sportstadiont, mert a minap derült ki, hogy 42 000 millióért ő, vagyis a ZÁÉV építheti meg a létesítményt. De ha nem jön uniós pénz, a többi tettestárs hoppon marad.

Nem különbözünk a világtól. Katarban is csak az a fontos most már, hogy pörögjön a show, folyjék a pénz, nálunk is csak az a fontos, hogy Orbán hozza a pénzt, mindegy, hogy honnan, és mindegy, hogy milyen alkukat köt; meg tartsa távol tőlünk a migráncsokat.

Állítólag Orbán a szerbeknek drukkol. Hiába riszálta magát évekig Bolsonárónak, hogy ők milyen jó haverok, Orbánnak pechje volt, és a haverját menesztették. A brazilok meg jól elkalapálták a szerbeket. Hajrá, focivébé!