A mi zseniális vezetőnk

A minap két megállapítással találkoztam. Az egyik: Orbán, ez a közepes tehetséggel, rendkívüli gátlástalansággal megáldott ember… Magyarország önéletrajza. (Schein Gábor) A másik: Orbán kivételes politikai zseni. (Eörsi László) – Egy miniszterelnök esetében azonban egyetlen használható mérce létezik: épít vagy rombol. A ténykedése áldás vagy átok a hazája, nemzete életén. Egy dóm felépítése évtizedek munkája volt, egy mai, modern felhőkarcolóé is éveké, az elpusztításukra meg elég pár óra. Akkor építő és romboló hogyan eshetne egyazon megítélés alá? (Nyitó kép: Orbán Viktor irodája balkonán; forrás: https://www.reddit.com/r/europe/comments/ab389w/hungarian_pm_viktor_orbán_standing_on_the_balcony)

Magyarország minimum száz éve egy helyben toporog. Ami akkor rossz, visszataszító, retrográd volt, az ma is az. De az ország a rendszerváltás első húsz évében is tulajdonképpen stagnált. Nem minden változás automatikusan fejlődés is egyben. A csúcstechnológiát megtestesítő okostelefont a legkisebb magyar faluban is használják ugyan néhányan, de egy magyar falu az ő mindentől és mindenkitől függő lakóival maga a középkor egy holland vagy osztrák faluhoz képest. Ezek az emberek ráadásul az elmúlt tíz évben egyenesen jobbágysorba hullottak vissza. Ezt tette velük a „zseniális” Orbán.

És a városok? Még az ellenállásra amúgy legalkalmasabb mentális állapotban levő Budapest is mára tragikus helyzetbe jutott. A waldorfosok például hogyan reagáltak a zseniális építő legújabb húzására, a nagyszerű és fontos alternatív iskolák megkezdett tönkretételére? Hogyan hagyhatták cserben a többieket? Micsoda önmentésnek álcázott nemzetvesztő mentalitás ez? Na, és a budaörsiek talán megvédik az egekig magasztalt iskolaigazgatóikat? Pedig meg tudnák, ha a lelkükben nem lennének ők is alapvetően jobbágyok. A TEK ma még nem vetne be ellenük páncélautókat. Tényleg, a budapestieknek mit sikerült megvédeniük? Semmit, pedig tőlük is elvettek már mindent. Orbán valóban Magyarország önéletrajza, ez tényleg briliáns megállapítás volt.

Magyarországon ma minden a destrukció szolgálatában áll. Minden lépésnek megvan a maga gonosz funkciója. A sportba ölt egyre több százmilliárdnak az, hogy az érmek csillogása talán elnyomja a kórházakban, az Onkológiai Intézetben szükségtelenül halálra ítéltek rémisztő látványát. A minap bejelentett új, trieszti magyar tengeri kikötőnek pedig az, hogy bár a szakértők ugyanúgy értelmetlennek tartják, mint Orbán valamennyi nagyberuházását, az őt hatalmon tartók tábora, az absztrakt nemzeti nagyság vak rabjai majd tovább tagadhatják a nyilvánvalót: azt, hogy Magyarországot évtizedekre esélytelenné tette Orbán zsenialitása. Jóformán nincs már olyan mutató, amelyben Magyarország ne Európa alsó harmadában, vagy éppen az utolsó három hely egyikén lenne.

Az önkormányzati választás lesz sokáig az utolsó esély. Ha ősszel nem sikerül valami áttörés, Orbánt a Karmelita kolostorból fogják koporsóban kivinni, már merev ujjai között szorongatva végakaratát a Vár lerombolásáról. De abból is az ő gyerekei és unokái fognak milliárdokat kasszírozni.

(Az írás elsőként itt jelent meg.)