Egy nagykövet emlékei: Európánk korszakos változása – német földön (3.)

A Spree-parti világvárosban tett harmadik látogatásomkor már kellemes-sajátos hangulatú Berlin várt rám. Természetesen fő célom az volt, hogy megtekintsem azokat az ikonikus helyeket, amelyeket két évtizeddel azelőtt, a nagy – úgy is mondhatnám, történelmi – változások idején láttam.

A fal eltűnt, csak egy hosszabb, az 1990-i állapotát tükröző szakaszát őrizték meg, mellette egy fényképekkel, dokumentumokkal illusztrált áttekintéssel a fal történetéről. (Lásd: nyitó kép!)

A világ több városában történelmi maradványként őriznek egy-egy berlini faldarabot. Itt a falnak egy New Yorkban felállított panelje látható.

E New York-i felvételen jól látszik, hogy milyen alakzatban, milyen formában készítették a falat, melyet így kidönteni igazán lehetetlen volt.

És itt egy másik darabja a berlini falnak, amely New York-ban, a Hudson folyó partján a nagyközönség számára kiállításként lehorgonyzott anyahajó mellett látható.

Felejthetetlen élmény volt! Ajánlom mindenkinek, mindenekelőtt a fiatal nemzedéknek, ne feledjék: van a ma, és jön a holnap, de volt egy tegnap is – Európánkban.

Erdős André berlini emlékező jegyzetei:

Egy nagykövet emlékei: Európánk korszakos változása – német földön (1.)

Egy nagykövet emlékei: Európánk korszakos változása – német földön (2.)