Az EB jóváhagyta a bértámogatási programot

Az Európai Bizottság jóváhagyta azt a 31 500 millió forint összegű magyar bértámogatási programot, amely a koronavírus-járvány által érintett valamennyi ágazatban tevékenykedő kutatókat és fejlesztőket hivatott segíteni. A támogatási programot a Bizottság az állami támogatásokra vonatkozóan nemrég elfogadott ideiglenes keretszabálya alapján hagyta jóvá.


Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnöke kijelentette: „A jóváhagyott magyar program támogatást nyújt a kutatóknak és a vállalkozásoknak ahhoz, hogy a koronavírus-járvány alatt és után is folytathassák kutatási és fejlesztési tevékenységeiket. A munkahelyek fenntartása az innovatív ágazatokban rendkívül fontos az európai gazdaság számára ahhoz, hogy a válság után újra erős lábakon állhasson. Együttműködünk a tagállamokkal avégett, hogy ez az uniós szabályokkal összhangban történjék.”

Magyarország olyan bértámogatási intézkedést jelentett be a Bizottságnak, amelyben a magyar hatóságok finanszírozhatják azon vállalkozások bérköltségeit, melyek a koronavírus-járvány miatt máskülönben elbocsátanák a kutatókat és a fejlesztőket. A támogatás mérettől függetlenül minden vállalkozás számára elérhető, és elsősorban az intenzív kutatási és innovációs tevékenységet folytató vállalatok célozza meg.

A Bizottság megállapította: a magyar intézkedés összhangban van az ideiglenes állami támogatási keretszabályban meghatározott feltételekkel, különös tekintettel a következőkre:

1.) az intézkedés fedezi a kutatónak és fejlesztőnek minősülő alkalmazottak bérköltségeit, és azokra a vállalkozásokra korlátozódik, amelyek a koronavírus-járvány következtében egyébként elbocsátanák az alkalmazottjaikat,

2.) a támogatási intenzitás megfelel az ideiglenes keretszabály által megengedett legfeljebb 80%-nak, és iii) a támogatási program tiszteletben tartja a tizenkét hónapos maximális időtartamot.

A Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a magyar intézkedés szükséges, megfelelő és arányos a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezeléséhez. Ennek megfelelően az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok szerint jóváhagyta az intézkedést.