Világnap: újragondolt műemlékvédelem

Az ICOMOS, a Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa kezdeményezésére április tizennyolcadika a műemlékek világnapja. (A nyitó képen az egyik szépséges pesti műemlékünk, a Zeneakadémia épülete.)

Ezen a napon, tehát ma konferenciák, találkozók keretében világszerte az épített örökség, a múltból ránk maradt értékek megóvására, megőrzésére, ápolására, védelmére hívják fel a szakemberek, értékőrzők a társadalom figyelmét. Hagyományosan ünnepi rendezvények, látványos és érdeklődésre számot tartó események keretében.

Ez az esztendő ebben is más, mint a többi, mint ahogy az elmúlt évtizedekben megszoktuk. A pandémia a világnap útjába állt. Az idő nem kedvez az ünneplésnek, ám tudnunk kell, nehéz pillanatokban még a szokásosnál is fontosabb, hogy ne feledkezzünk meg a kultúráról, régi idők ránk hagyományozott és tovább örökítendő értékeiről.

E gondolat jegyében az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága „Újragondolt műemlékvédelem” címmel, ünnepi videokonferenciát tart ma délután fél négytől. A konferencia elérhető, letölthető az ICOMOS honlapján.

A konferenciát Nagy Gergely az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságának az elnöke nyitja meg, és virtuálisan átadja az idei ICOMOS-díjakat, a Példaadó Műemlékgondozásért elismeréseket és a kevésbé örömteli Citrom-díjat.

A videokonferencián Krähling Anna a műemlékvédelemről beszél „krízisen innen és túl”. Schuszter Dániel előadásának címe: A megváltozott helyzet hatása környezetünkre, és összefüggései az épített örökségünk védelmével. Közösségek az értékőrzés új útjain – ez a témája Nagy Gergely Domokos hozzászólásának. Bognár Gábor a jelen globális válságainak kezelésében a műemlékvédelem lehetőségeiről szóló előadása a tervek szerint olvasható lesz. Dévényi Tamás a közös kultúránkról, közös örökségünkről, közös felelősségünkről beszél. A záróelőadást az újragondolt műemlékvédelemről, amely egyben az idei világnap központi gondolata, dr. Fejérdy Tamás tartja.

Az ICOMOS díjazottjai

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága ICOMOS-díjjal tünteti ki:

a gödöllői Grassalkovich-uradalomhoz tartozó, barokk eredetű, erősen leromlott állagú Várkapitányi lakot a szakszerű és gondos külső és belső felújításáért, az épülethez illő közösségi hasznosításáért.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága ICOMOS-díjjal tünteti ki

a budapesti, Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga helyreállítását az épület példa értékű restaurálásáért, centrális terének kiváló kulturális hasznosításáért.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága ICOMOS-díjjal tünteti ki

a Budapest, Stefánia út 20., volt Ligeti-műteremház helyreállítását

az egyedi történeti terek példa értékű hasznosításáért, az új építészeti elemek és a történeti építészeti adottságok új funkciót is szolgáló kiváló összhangjáért.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága Példaadó Műemlékgondozásért Díjjal tünteti ki

a Budapest 100 építészeti-kulturális fesztivált. Az immár egy évtizede folyamatosan megszervezett, nagyszabású rendezvénysorozat a nagyközönségnek mutatja meg s teszi így közkinccsé a körülöttünk lévő rejtett értékeket.  A fesztivál rendezői nem csak az érdeklődő nézőkkel, hanem a tulajdonosokkal is megismertetik saját környezetüket, a helyi értékek bemutatásának megszervezésekor ily módon a történeti érték közösségformáló erővé válik.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága Példaadó Műemlékgondozásért Díjjal tünteti ki

a dabasi Fiatal Műemlékvédők Egyesületét. Az egyesület tevékenyen vesz részt az értékes dabasi épületek állapotának felügyeletét, felújításuk során biztosítja a folyamatos ellenőrzést, tanácsadást, koordinálást.

Helyreállított székházában, a történeti bútorokkal berendezett Gombay-Dinyés kúriában bemutatja a dabasi kúriák történetét, makettjeit, és gondosan megőrzi az egyes, kimentett elemeiket.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága Példaadó Műemlékgondozásért Díjjal tünteti ki

a Régi Épületek Kutatóinak Egyesületét. A RÉKE célja, hogy hozzájáruljon a műemléki értékek megismeréséhez, hiteles megőrzéséhez, és elősegítse a korszerű kutatási és feltárási módszerek alkalmazását, fejlesztését és megismerését. Napjainkban a RÉKE rendszeres előadásainak, konferenciáinak, kiadványainak köszönhető a szakterület követelményeinek megismertetése és a szakmai tovább fejlődés biztosítása.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága Citrom-díjat ad

a Mikszáth tér 2. számú épület tetőtér-beépítéséért. A Palotanegyed helyi védelmet élvező épületének magastetője kb.10 éve kiálló tetőablakokat kapott, majd föléje síkban fekvő ablakok kerültek. A megnyitások tovább növekedtek, megjelentek a gerinc fölött is, lassan teljesen szétépítve a tetőidomot. Az ilyen tetőátépítések Bécsben is veszélybe sodorták a világörökségi helyszínt.

Az ICOMOS ezzel a példával szeretné felhívni a figyelmet az egységes városkép és tetőtáj megőrzésének fontosságára, az egységes szemléletű szabályozás létrehozásának szükségességére.