Könyv a világ legveszélyesebb emberéről

(Forrás: Újnépszabadság) A The New York Times kapott egy példányt az elnök unokahúgának, Mary L. Trumpnak hamarosan megjelenő könyvéből. A könyv címe már sokat mondó: „Too Much and Never Enough: How My Family Created the World’s Most Dangerous Man” (Túl sok és sosem elég: Hogyan hozta létre a családom a világ legveszélyesebb emberét).


Különös család rajzolódik ki Mary Trump (55 éves) visszaemlékezéseiből és a bőséges számú dokumentumból. A szerző apja, az elnök fivére Fred Trump Jr. alkoholista volt, aki meghalt, amikor Mary tizenéves volt. Nagyapja Fred Trump gyűlölte az özvegyet, mert őt hibáztatta azért, hogy fia halálra itta magát. 1999-ben, amikor az ifjabb Fred elhunyt kiderült, hogy Maryt és az anyját kihagyták az öröklésből, sokmillió dollárból.


A családtörténetben a nagypapa és az apa után a nagybácsi (az elnök) is sorra kerül. Mary Trump azt állítja, hogy az ifjú Donald mással íratta meg az egyetemi felvételhez szükséges tesztet. Ugyancsak azt írja a könyv szerzője, hogy nagynénje, Donald Trump testvére, Maryanne Trump Barry (aki szövetségi bíró) az elnököt egy bohócnak tartja, akinek nincsenek elvei. A nagynéni szerint a család nem törődött a kórházban haldokló ifjabb Freddel. Könyvében Mary Trump (egyébként orvos-pszichológus) azzal magyarázza az elnök viselkedését, hogy dúsgazdag ingatlanosként „eltorzult magatartást” alakított ki, másokat „pénzügyi mércével mért” és a „csalást életvitelnek” tekintette.
Mary Trump szerint nagyapja „szociopata” volt, akinek viselkedése volt Donald Trump számára a minta, hogy agresszivitással leplezze bizonytalanságait.
Az ifjabb Fred Trump nem akarta folytatni apja ingatlanüzletét, és így azt Donald vitte tovább. Fred, Mary apja pilóta lett, aki évtizedeken át küzdött súlyos alkoholizmusával. Donald nem sokra becsülte fivére pilóta-karrierjét. „Nem vagy más, csak egy elkényeztetett autóbuszsofőr”. Az ifjabb Fred 42 éves volt, amikor meghalt.

Amikor Donald Trump bejelentette, hogy indul az elnökválasztáson, Mary Trump ezt nem vette komolyan. Azt gondolta, hogy ezzel a felhajtással csak ingyen reklámot akart csinálni a vállalkozásának. Nagynénje Mrs. Barry ekkor mondta neki: „Ez egy bohóc – nem lesz az egészből semmi”.

Aztán amikor mégis összejött Mary Trump a Twitteren panaszkodott. „Életem legrosszabb napja”. Majd: „Keményen kell majd megítélni. Gyászolom az országot”.