Fenyegetettség és fennmaradás: a saját sírját ássa az Orbán-rezsim

Ágh Attila politológus, filozófus, egyetemi tanár szerint az Orbán-rezsim még rosszabb lett: „élvezi a válságot”, mindent megtesz, hogy fennmaradjon a fenyegetettség, ami a teljhatalom kiépítésének alapja. Viszont ebből adódik egy belső ellentmondás, mert ez tönkreteszi az ország versenyképességét és aláássa magát a Fidesz uralmát is, amelyet ilyen perverz módon akar fenntartani. Úgy látja, az ország tönkretétele egyre jobban érzékelhetővé válik, hiszen nehéz kitalálni, hova mehet lejjebb a közoktatás, a közegészségügy, a kormányzás színvonala. Mindenkinek fájdalmas lesz, de bekövetkezik az Orbán-rezsim összeomlása – vélekedett Ágh Attila.


Ágh Attila politológus professzor néhány nappal ezelőtt a Népszavában azt írta, hogy szerinte ebben a ciklusban összeomlik az Orbán-kormány.

A Klubrádió „Megbeszéljük” című mai adásában azzal kezdte, hogy egy ilyen választási vereség után vannak káros evidenciák (a rezsim fennmaradásáról), és teljesen elmélyült a zűrzavar az ellenzék soraiban. Ezen evidenciák négy évig cipelése helyett arra kell fordítani a figyelmet, hogy az Orbán-rezsim megújult és sokkal rosszabb, mint korábban. Azt mondta, abban új, hogy „élvezi a válságot”, nem megoldani, hanem kiterjeszteni akarja, nem fél a háborútól, hanem „parazitaként” kapcsolódik hozzá, mindent megtesz, hogy fennmaradjon a fenyegetettség, és ez adjon alapot arra, hogy a teljhatalmat sokkal nagyobb területekre kiterjesszék, mint valaha.

Ebből adódik egy belső ellentmondás, mert szerinte ez tönkreteszi az ország versenyképességét és aláássa magát a Fidesz uralmát is, amit ilyen „perverz módon” akarnak fenntartani. A versenyképesség romlására példaként említette Ágh Attila az európai szuverenitási indexet, amiben az utolsó, a 27. Magyarország; a hat területből négy elégtelen és kettő gyenge minősítést kapott.

Az ország nemzetközi versenyképessége a közoktatáson, a közegészségügyön és a közigazgatáson (a jó kormányon) alapul – hangsúlyozta a politológus –, és már mind a három tönkrement. A rezsim a saját alapjait ássa alá, az összeomlás belülről jön, kiüresedik a magyar gazdaság és társadalom – vélekedett Ágh Attila. Hozzáfűzte: az intenzív gazdaságra kellene áttérni az összeszerelő üzemek robotja helyett, ám ebben a tekintetben Orbánék „egyre jobban tönkreteszik az országot”.

Ágh professzor szerint három szakasz játszódik le. Most a teljhatalom kiépítésének szakaszában vagyunk, és a leszakadás Európától már ebben a rövid időszakban is megmutatkozik, tréfásan azt mondta, a következő kormányzati bejelentések arról szólnak majd, hogyan lehet utolérni Bulgáriát. Ezért belép egy újabb szakasz, aminek az előjelei már láthatók: minden összeroskadó rezsimben megpróbálnak a vezetők valami újítást bevezetni. Itt Matolcsy György jegybankelnök és Palkovics László miniszter kerül előtérbe az innovációnál, valamint Nagy Márton, az új fiú, aki különféle ellentmondó kísérletekkel próbál előretörni, de ha nem jön be, akkor bármikor lecserélhető.

Tehát van egy intenzív fejlődésre képtelen rendszer, mivel az oligarchák elnyelik az összes pénzt, és – ebben ugyan tényleg optimista Ágh Attila, ezt maga is elismeri – az Európai Unió nem hajlandó engedni, legalábbis egyelőre úgy látszik. Vagyis: mivel a helyzet nem fenntartható, rövidesen megjelennek az első nagy repedések az oligarchák szintjén is a rendszeren belül.

A harmadik szakasszal kapcsolatban felhívta a figyelmet a teljes konfrontáció fogalmára, amit Orbán Viktor megkísérelt a 2019-i európai parlamenti választáson. Két év múlva megint EP-választás lesz, akkor Orbán megint megpróbálja összefogni a szélsőjobboldali, Európa-ellenes erőket.

Szerinte az utolsó roham készülődik; ahogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknél, Orbánnál is megfigyelhetők bizonyos „mentális jelenségek”, nevezetesen a „beteges elbizakodottság”, amelyet görögből véve hübrisznek nevezünk. A magyar kormányfő belelovalja magát az Európai Unióval szembeni ütközésbe, akkor is, ha szükségtelen, mert ez vált az alapvető profiljává. Ezzel nemzetközileg is elszigetelődik, Lengyelországgal, Szlovákiával, Csehországgal is bizonyos területeken szembekerül.

A párhuzamot folytatva a professzor azt mondta: Putyin is abból indult ki, hogy három nap alatt lerohanja Ukrajnát, és látjuk, hogy a támadás óta több mint négy és fél hónap telt el. Ezzel nem a tömegtámogatásban, hanem belülről meggyengítette magát, Oroszország összeomlása felé vezet ez a háború – véli a professzor.

Annyiban nem optimista, amit Ágh Attila mond, hogy Magyarország tönkretétele egyre jobban érzékelhetővé válik. Nehéz kitalálni, hova süllyedhet lejjebb a közoktatás, a közegészségügy, a kormányzás színvonala. Mindenkinek fájdalmas lesz, de bekövetkezik az összeomlás – vélekedett. A rezsim a saját sírját ássa, és sok emberi szenvedés jelenik meg, amíg ez megtörténik – tette hozzá.

Két év múlva lesz Orbán Viktor utolsó kísérlete arra, hogy megpróbálja szétrobbantani vagy aláásni az Európai Unió egységét, konfrontálódni, erőt mutatni. Nagy konfrontáció következik, és szerinte most akkora változások lesznek a világban, mint 1945 után, új világrend épül ki, ebben benne van Oroszország összeomlása is. Orbán a vesztes oldalon van, sőt, „kéjeleg” abban, hogy ütközik a legfontosabb erőkkel és a saját jövőjével. (A Klubrádió „Megbeszéljük” című műsorában Bolgár György beszélgetése Ágh Attilával itt meghallgatható, tessék kattintani!)