Filatéliai remekek június első hétfőjén

A Magyar Posta alkalmi bélyegek kibocsátásával köszönti a Magyar Királyi Földtani Intézetet alapításának 150. évfordulóján; a Magyarországon megrendezendő kajak-kenu világbajnokságot. Bélyeget bocsát ki annak tiszteletére, hogy Dmitrij Ivanovics Mengyelejev 150 éve megalkotta a kémiai elemek periódusos rendszerét. Az alkalmi bélyegek az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben készültek. Gervay Mihály születésének 200. és a világ első hivatalos levelezőlapja megjelenésének 150. évfordulója tiszteletére sorszámozott blokkot jelentetett meg. 

(Nyitó képünk a Gervay-blokk.)

A Földtani Intézet évfordulóját köszöntő bélyeg Benedek Imre grafikusművész tervei alapján 120 ezer példányban. A Magyar Királyi Földtani Intézet a magyar földtudományos kutatások első állami központja, melynek alapítását Ferenc József király hagyta jóvá. A másfél évszázad alatt több átalakuláson esett át, jelenleg Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat néven működik. Az ország jólétét nagyban meghatározzák földtani értékei: gondolhatunk itt akár a kőolajra, földgázra, szénre vagy uránércre, továbbá az ipar számára elengedhetetlen fémekre, a különféle építőanyagokra, a föld mélyében található vízkészletre vagy a geotermikus energiára is. Felkutatásuk és hasznosításuk a szervezet legfőbb törekvése, amellett, hogy klímastratégiai kérdésekkel is foglalkozik. A bélyegkép kompozíciójában a Stefánia úti, a Lechner Ödön által tervezett, szecessziós palota főlépcsőházának részlete, valamint az épület tetején található, ikonikus földgömb képe látható. A borítékon őslénytani leletek, a bélyegzőben pedig az épület homlokzatának stilizált képe található.

Az idei kajak-kenu világbajnokság bélyegképei Mandel Ármin Benjámin grafikusművész munkái. Az idei kajak-kenu világbajnokság megrendezésének lehetőségét a Magyar Kajak-Kenu Szövetség kapta meg, így ez a negyedik alkalom, hogy Magyarország kajak-kenu világbajnokságot rendezhet. A verseny időpontja: augusztus 21–25., helyszíne: Szeged Maty-ér.

A világbajnokságon a fejlesztéseknek köszönhetően az egyik legmodernebb pálya várja majd a sportolókat és a látogatókat. A többi között híd és kerékpárút épül, megújul a lelátó, a pálya-infrastruktúra.

Az alkalmi bélyegen és a borítékon a verseny egy-egy pillanatát örökítette meg a tervezőgrafikus. A bélyegzőben a kajak és a kenu lapát alkotta grafikai kompozíció egészíti ki a világbajnokság hivatalos logóját.

Dmitrij Ivanovics Mengyelejev 150 éve megalkotta a kémiai elemek periódusos rendszerét. Az alkalmi bélyeg Horváth Nóra grafikusművész műve. Mengyelejev vizsgálatai során arra a felfedezésre jutott, hogy a kémiai elemeket atomsúlyuk szerint növekvő sorba rendezve a fizikai-kémiai jellemzőik periodikusságát mutatják, ami lehetővé teszi a kémiai reakciók típusokba sorolását is. Ez alapján hozta létre táblázatát, melyben a nyolc függőleges oszlop hasonló tulajdonságú elemeket tartalmaz. Az akkor ismert 63 elem mellett üres helyeket is hagyott, sőt megjósolta az odaillő új elemek létét és tulajdonságait is.

A bélyegkép kompozíciójában Mengyelejev portréja, egykori saját kézírású periódusos rendszere, valamint egy mai, egyszerűsített táblázat látható. A borítékon a tervezőgrafikus fiktív molekulaszerkezetbe illesztette az évforduló feliratait. A bélyegző fő motívuma a Mengyelejevről elnevezett mendelévium elem vegyjele. Az alkalmi boríték érdekessége, hogy UV-fényben a rajta látható grafikai elemek fluoreszkálnak.

Gervay Mihály születésének 200. és a világ első hivatalos levelezőlapja megjelenésének 150. évfordulója tiszteletére 2019. május 9-én megjelentetett sorszámozott blokkját limitált nyomdatechnikai változatokban, valamint reprezentatív bélyegszett formájában is kiadja a Magyar Posta. Az újdonságok Elekes Attila André grafikusművész tervei alapján készültek és mától kaphatók.

A Gervay Mihály születésének 200. és a világon az első hivatalos levelezőlap megjelenésének 150. évfordulója alkalmából korábban kibocsátott bélyegblokk alapváltozata mellett ez alkalommal a blokk piros sorszámos vágott, zöld sorszámos speciálisan perforált változata és egy exkluzív bélyegszett jelenik meg.

A bélyegszett az alkalmi bélyegblokk alapváltozata mellett tartalmazza annak piros sorszámozású vágott és zöld sorszámozású különlegesen perforált változatát, valamint feketenyomatát, ami kizárólag a bélyegszett részeként vásárolható meg. A bélyegblokkokat és a feketenyomatot filacsík védi. A visszazárható fóliatasakban árusított szetthez sorszámozott, magyar, angol és német nyelvű „Tanúsítvány” tartozik, melynek eredetiségét postai szárazbélyegző igazolja. Az 1000 példányban kibocsátott szettben minden kiadvány az 1 és 1000 közötti számtartományból azonos sorszámmal rendelkezik.

A piros és zöld sorszámozású blokkok az 1000 feletti számtartományból a szetten kívül is megvásárolhatók.