Finnországban tisztítják az óvodák, iskolák levegőjét – itthon is követendő

A Nemzeti Népegészségügyi Központ folyamatosan tájékoztat a légszennyezettségről, ami nem ritkán meghaladja az egészségügyi határértéket. Az iskolák beltéri levegőjének tisztaságáról tavaly közzé tett kutatásból kiderült, hogy a gyerekek negyede küszködik valamilyen légúti problémával.

Légtisztítás nélkül a beltérben sem lélegzünk be mást, mint ami kint van, sőt, esetenként a benti levegő szennyezettebb és elhasználtabb lehet a kintinél, különösen, ha sokan tartózkodnak kis helyen, például tanteremben. A rossz levegő belégzése egészségügyi problémát, koncentráció- és teljesítményromlást okoz.

Rövidesen elkezdődik a fűtési idény, ami miatt a kinti levegő állapota ismét kedvezőtlenebbé válik. Ilyenkor is gyakran kell szellőztetni azokat a helyiségeket, ahol sokan tartózkodnak. Csakhogy egyúttal gondoskodni kellene a beltéri levegő tisztítására, mivel a szellőztetéssel a kinti levegőből bejutnak a káros anyagok is, aminek egészségügyi kockázata lehet.

Külföldön, például Finnországban is az iskolák, óvodák épületét már olyan légtisztítókkal szerelik fel, amelyeknek köszönhetően jó minőségű, az allergénektől, bacilusoktól és vírusoktól megtisztított levegőben tölthetik a gyerekek mindennapjaikat.

Magyarországon is van példa erre, az idén ősszel két, fővárosi kerület óvodái is AeraMax légtisztítókkal ellátott épületben várták a kicsiket. A cél a bacilusok és vírusok kiszűrése, a jó közérzet fenntartása,a gyerekek tömeges megbetegedésének a megelőzése, megakadályozása, miáltal a szülőknek nem kell otthon maradniuk a gyerekükkel, tehát nem hiányoznak a munkahelyükről.