UNHCR: Magyarország gondoskodjék a menedékjogot kérők bejutásáról az országba

Az UNHCR, az ENSZ menekültügyi szervezete üdvözli Magyarország döntését, amellyel – követve az Európai Unió Bírósága múlt heti határozatát – kiengedte az ország határán lévő két tranzit zónából az ott fogva tartott menedékkérőket, és az ország belsejében működő hagyományos befogadóállomásokra szállította át őket.

Egyúttal az UNHCR felszólítja a magyar kormányt, hogy biztosítsa a háborúk, erőszak és üldöztetés elől menekülő emberek belépését az ország területére és hozzáférését Magyarországon a menekültügyi eljáráshoz. „Ez egy lehetőség Magyarország számára, hogy a menekültügyi rendszerét összhangba hozza a nemzetközi és az európai uniós joggal” – mondta Montserrat Feixas Vihé, az UNHCR Közép-európai Regionális Képviselője.

Menedékjog kérése alapvető emberi jog, amelyet a nemzetközi jog szavatol, beleértve az 1951. évi Menekültügyi Egyezményt. Senkit sem érhet büntetés vagy szankció azért, hogy él ezzel a jogával, még abban az esetben sem, ha szabálytalan úton érkezett egy országba.

Az UNHCR következetesen azt az álláspontot képviseli, hogy minden egyes államnak törvény adta joga a határainak ellenőrzése. Ám a nemzetközi jog értelmében az államoknak az is a kötelességük, hogy védelmet nyújtsanak azoknak, akik menedékjogot kérnek, azaz beengedjék őket az országba, és biztonságos körülmények közé befogadják őket. A határok és a közegészségügy biztonságának védelme egyáltalán nem összeegyeztethetetlen a menedékkérők jogainak tiszteletben tartásával.

Mielőtt a magyarországi tranzitzónákból kiengedték az embereket, mintegy 300 menedékkérőt tartottak ott fogva, köztük számtalan gyermeket. Sokan már több mint egy éve voltak ott őrizetben, néhányan pedig pár hét híján két esztendeje. Sokan közülük háború, erőszak és üldöztetés elől menekültek el, és nemzetközi védelemre van szükségük.

Az UNHCR álláspontja az, hogy a menedékkérő fogva tartása csakis a legvégső eszköz lehet, amit csak akkor szabad alkalmazni, ha elkerülhetetlen, akkor is csak esetről esetre megszülető döntés alapján, arányos mértékben – gyerekek pedig sosem kerülhetnek őrizetbe.

„Az UNHCR kész segíteni Magyarországot abban, hogy felelős és hatékony, egyben tisztességes módon biztosítani tudja a menedékkérők belépést az országba és a hozzáférésüket a menekültügyi eljáráshoz” – mondta Montserrat Feixas Vihé.