Pályázat a „pedagógus Kossuth-díjra”

Huszadik alkalommal kezdődött meg a Rátz Tanár Úr Életműdíj pályázati időszaka. A „pedagógus Kossuth-díjként” emlegetett kitüntetést és a vele járó 1,5 millió forint anyagi elismerést a közoktatás 5–12. évfolyamaiban biológiát, fizikát, matematikát és kémiát tanító pedagógusok közül két-két tanár nyerheti el. A pályázati időszak október 5-én ér véget.

A hagyományos, iskolai keretek közötti oktató-nevelő munka hiányát ebben az időszakban minden szülő közvetlenül érzi.  Ezért is kiemelten fontos, hogy legalább egy időre különleges figyelemmel forduljanak tanítványok, kollégák azon a tanárok felé, akik egész életüket a jövő nemzedéke tanításának és nevelésének szentelik, szentelték. Ők és persze tanártársaik – túllépve a hagyományos kereteken – naponta igyekeznek megoldást találni a digitális oktatás által létrejött kihívásokra.

Wigner Jenő, Harsányi János és Neumann János világhírű magyar tudósok; honnan ered kivételes gondolkodásmódjuk, csillapíthatatlan érdeklődésük tudományterületük iránt? A pesti Fasori Gimnázium legendás matematikatanára, Rátz László, maradandót alkotott a természettudományok tanításában. Rátz tanár úr ma is követendő példa minden pedagógus számára, a róla elnevezett életműdíj pedig a legnagyobb hazai szakmai elismerés, amelyet a természettudományos tárgyat oktató pedagógusok elnyerhetnek.

Kroó Norbert professzor, akadémikus, az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért kuratóriumának elnöke mondta a legutóbbi díjátadón: „Büszke vagyok, hogy 19 év alatt 144 kiemelkedő pedagógust több mint 174 millió forinttal támogathattunk. Kiemelten fontos, hogy a jövő generációi megfelelő tudást kapjanak, ennek pedig fontos eleme, hogy elismerjük az elkötelezetten dolgozó pedagógusokat.”

A tudományos oktatást rendszeresen és példás módon támogató három cég – az Ericsson Magyarország, a Graphisoft SE és a Richter Gedeon Nyrt. az idén 20 évvel ezelőtt alapította a Rátz Tanár Úr Életműdíjat és az Alapítványt a Magyar Természettudományos Oktatásért. Immár két évtizede a három cég célja, hogy tisztelettel adózzék a pedagógusok előtt, akik kiemelkedő eredménnyel képezik a jövő tehetségeit, kiveszik részüket a hátrányos helyzetű diákok segítéséből, valamint hozzájárulnak az új pedagógus nemzedék szakmai pályájának elindításához is.

Az idei pályázatok benyújtásának határideje október 5. éjfél. Részletek ezen a linken találhatók. Az alapítvány várja az aktív és nyugdíjas éveikben járó pedagógusokról szóló pályázatokat egyaránt.