Flamingoterelés a pesti állatkertben – fenntartói támogatáscsökkentés

Tavaszi flamingóterelés az állatkertben.A tájékoztató előtt Persányi Miklós és Csomós Miklós megkoszorúzta Xántus János emlékművét. Róla tudni kell, hogy az 1866-ban megnyílt pesti állatkert első igazgatója volt. Xántus János nemcsak utazó, zoológus és etnográfus volt, hanem az 1848/49-i szabadságharc főhadnagya is. Bemutatták az újságíróknak Xántus kardját is. Tiszteletadásként megkondították az állatkert régi, 8,7 kg-os bronz harangját, amelyet Walser Ferenc öntött a „Budapesti Állat Kerti Társulat” számára 1893-ban.       

A sajtótájékoztató előtt ritkán látható eseménynek, a flamigóterelésnek lehettek tanúi a vendégek: 40 gondozó segítette-kalauzolta a rózsaszínű madarakat a kertnek arra a helyére, ahol majd késő őszig tartózkodnak.       

Márciusban rendezik a víz világnapját, áprilisban a Föld-fesztivált. Számos állatkölyök (orangutánok, gorillák, vízidisznók stb.) mellett további utódok világra jövetelére számítanak, különösen a nagymacskáknál, a majmoknál, a patásoknál várható szaporulat. A nemrég összeszoktatott tigriseknél párzást figyeltek meg, jó az esély utód köszöntésére. Az emberszabású majmoknál tavaly három kölyök született, amire nem volt még példa magyarországi állatkertben. A jegesmedvékhez új nőstényt várnak. Még az idén megnyitják az Indiai Házat. 

Persányi professzor, karján Olgával, a pusztai sassal.A főigazgató utalt rá, hogy az intézmény tulajdonosa, a Fővárosi Önkormányzat nagy összeggel, 153 millió forinttal csökkentette az állat- és növénykert támogatását. Hangsúlyozta: a kiadások csökkentése nem érinti az állatok ellátását. Megszűnik például a margitszigeti kisállatkert. 

A mostani hétvégén az „állatok akcióban” etológiai állatbemutatón látható először a Dél-Amerikában őshonos rágcsáló, a nagy mara, valamint az ugyancsak dél-amerikai farksodró-pár, amely a mosómedvékkel áll közeli rokonságban. Olga, a pusztai sas szintén újnak számít, bár tavaly néhány előadáson már láthatták.

Az állatkertben zajló fejlesztések közül a legnagyobb a Nagyszikla belsejében kialakítandó „Varázshegy”, amely az élet múltjával, jelenével és jövőjével foglalkozó korszerű, interaktív bemutatóhely lesz 2012-től.   

A következő fűtési szezonban már a Széchenyi Fürdő termálvizének hőjéből is fűthetik az állatházakat. Ehhez a két programhoz az Európai Unió társfinanszírozással járul hozzá. s az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-magyarországi Operatív Programja részeként valósul meg. Korszerűsítik az oroszlánoknak is otthont adó állatházat.           

Az intézménytulajdonos Fővárosi Önkormányzat az uniós fejlesztési tervekhez az idén 180 millió forinttal járul hozzá, de a működési célra adott támogatását 153,5 millió forinttal, mintegy 24 százalékkal csökkenti, miközben várható a kiadások emelkedése. Áprilistól ismét drágulnak az állatkerti belépőjegyek, személyenként 100 forinttal. A csoportos jegyárak nem változnak. 

(Tudósításunk képeit Bagosi Zoltán készítette.)