Föld körüli vitorlásversenyen indul a 60 éves Koczka Terézia

Sir Robin Knox Johnston (kép: telegraph.co.uk).Nem szokványos verseny a Clipper Round the World: alapítója a legendás vitorlázó, Sir Robin Knox-Johnston (*1939), aki vitorlásával elsőként kerülte meg a Földet egyedül, kikötés nélkül. Az általa alapított verseny az egyetlen, amelyen azok is elindulhatnak, akik soha addig nem vitorláztak, így bárkinek lehetősége nyílik megismerni a vitorlázás szépségeit.

A 40 ezer tengeri mérföld hosszú, 6 kontinens 15 kikötőjét érintő földkerülő verseny körülbelül 11 hónapig tart. Az immár kilencedik alkalom vitorlásversenyen 12 vadonatúj 70 lábas yacht vesz részt, amelynek mindegyikén egy-egy professzionális kapitány és 20 fős személyzete vág neki a nem mindennapi útnak.

A verseny Londonból rajtol szeptember 1-jén. Az ünnepélyes induláson – amelyre 250 ezer vendéget várnak – a verseny történetében először egy magyar nő is részt vesz versenyzőként. Koczka Terézia, a coachként dolgozó 60 éves magyar nő korábban sohasem vitorlázott, mégis reméli, hogy végig tudja csinálni az élete legnagyobb kihívásának számító versenyt.

Koczka Terézia.„Egy japán mondás szerint mindenki új életet kezd 60 után. Az 50. születésnapomon elhatároztam, hogy születésnapi ajándékként adok magamnak közel egy év távollétet, hogy azzá az emberré váljak, aki a hátralévő éveit majd értelmesen éli. Megtapasztaltam már, hogy a távollét a megszokottól segít világosan látni azt, amit tennem kell a jövőben” – mondja Koczka Terézia, aki főként a saját lelki fejlődését várja az úton tapasztaltaktól. „Tizenegy hónap a tengeren több tucat, kezdetben ismeretlen emberrel összezárva, ugyanakkor közös célért dolgozva hatalmas erő, kihívás és egyben lehetőség is, hogy kihozza belőlem azt, ami bennem van – kíváncsian várom, mi lesz az” – teszi hozzá a vállalkozó szellemű versenyző.

A részvevőket bárki támogathatja a Personal Sponsorship formájában. Viszonzásként a versenyzőnek lehetősége van népszerűsíteni a szponzorát szinte minden személyes megjelenésével, és más egyéb előnye mellett a támogatója cégérével ellátott ruhákat is viselheti.

A sok kihívással járó versenyt Terézia arra is felhasználja, hogy támogatást gyűjtsön hátrányos helyzetben nevelkedő gyermekek, fiatalok oktatásához. Magánemberek adományaira számít: minden megtett tengeri mérföldjéért cserében 3000 Ftönkéntes adományt kér mindazoktól, akik hisznek abban, hogy a képzett ember képes önmaga számára megfelelő, fenntartható életvitelt kialakítani, és két mozijegy árával hozzá is járulnak a képzésükhöz.

Az adománygyűjtést a Hátrányos Helyzetű Gyermekek Oktatásáért Alapítvány kuratóriuma engedélyezte, az erre a célra nyitott számlán összegyűlt teljes összeg odaítéléséről pályázat útján ugyanez a testület fog dönteni.

A Clipper Round the World Föld körüli vitorlásverseny eseményeit folyamatosan követhető ezen az oldalon, tessék kattintani!

This entry was posted in Egyéb kategória. Bookmark the permalink.