Föllendült a cégalapítási kedv Bécsben

Az osztrák fővárosban tavaly 9483 új vállalkozást jegyeztek be, tizenöt éve nem volt ennyi cégalapítás. Az új cégek túlnyomó többsége egyszemélyes vállalkozás, főleg kézműiparral, tanácsadással és kereskedelemmel foglalkozik. Nőtt a kereslet a kiadó üzlethelyiségek iránt is. (Visszatért a bécsiek vállalkozókedve: céget alapítanak és üzlethelyiséget keresnek © WH International Services / Regina Hügli)

Vége a pandémiának, a megváltozott gazdasági és társadalmi környezet pedig egyre több bécsit arra sarkall, hogy megvalósítsa az álmát és önálló vállalkozásba kezdjen. A többi között ez a magyarázat arra, hogy tavaly Bécsben másfél évtizedes csúcsot ért el a cégalapítások száma. Egyészen pontosan 9483 új vállalkozást jegyeztek be, ami az Ausztriában alapított új cégeknek csaknem a negyede, 2022-höz képest pedig a növekedés 4,7 százalékos – derül ki a Bécsi Gazdasági Kamara adataiból.  

A legtöbb cég – 82,4 százalék – egyszemélyes vállalkozás, hatoda pedig legalább további egy embert foglalkoztat; 1,5 százalékuknak 10-49 dolgozója van. Az újonnan bejegyzett cégek összesen 16 800 új munkahellyel működnek. A legtöbb új vállalkozás – 35 százalék – a kézműiparban tevékenykedik, negyede tanácsadással foglalkozik, 23 százaléka pedig kereskedelemmel.

Érdekesség, hogy egyre fiatalabbak a bécsi vállalkozók. Tíz évvel ezelőtt 38 év volt a cégalapítók átlagéletkora, 2023-ban már csak 36 év. Tavaly egyébként 87 esztendős volt a legidősebb cégalapító, a legfiatalabb pedig 18 éves.

A Bécsi Gazdasági Kamara fiatal vállalkozókat támogató szakosztálya most azt szeretné elérni, hogy az igazán tehetséges vállalkozók akár már 16 évesen céget alapíthassanak. 

A Bécsi Gazdasági Kamara adataiból az is kiderült, hogy tavaly 26 százalékkal emelkedett az üres üzlethelyiségek iránti igény. A belváros egyes helyein – a legfelkapottabb kerületek most Mariahilf és Neubau – a kereslet már meg is haladja a kínálatot. A bérlők jellemzően 57–156 négyzetméter közötti alapterületű üzlethelyiséget keresnek elsősorban vendéglátás, kereskedelem és kézműipari tevékenység céljára. Sokan keresnek helyet műteremnek, galériának és különféle szolgáltatások céljára is. A megfelelő üzlethelyiség kiválasztása általában 6 hónap és két év közötti időbe telik, és átlagosan 27 bérleményt néznek meg az érdeklődők, mielőtt döntenének.

A döntés meghozatalában óriási segítség a Bécsi Gazdasági Kamara telephely-szolgáltatása, amelynek keretében a jövendőbeli bérlők számára konkurencia-analízist és vásárlóerő-becslést is végeznek. Azt is megtudhatják, mekkora az adott üzlethelyiségnél a gyalogosforgalom, az üzlet vonzáskörzete és milyen a lakosság összetétele. Az ingyenes tanácsadást tavaly több mint 3200 vállalkozó vette igénybe.