Fölveti-e a pápa Orbánnak a korrupciót és a migránsellenességet?

Állja egyelőre a sarat az Európai Unió, de mit kellene tennie, hogy kiállja a lengyel és magyar jogrendszer függetlenségét aláásó erőpróbát? – erről kérdezte a Friedrich-Ebert-Stiftung IPS Journal (nemzetközi politika- és társadalomtudományok) lapja Armin von Bogdandyt.

Az 1990-es évek autokrata rendszerei még nem mindenhol alakultak át demokratikussá – ekként Magyar- és Lengyelországban is, de a folyamat eredményes lehet, ha Orbán és Kaczynski nem lesz többé fenyegetés Közép-Kelet Európában – jelenti ki a heidelbergi Max Planck Jogtudományi Intézet igazgatója, és a majna-frankfurti Goethe Egyetem professzora. Külső befolyás vagy nemzetközi nyomás nem segít a helyzeten, amit az afganisztáni példa is bizonyít. Ellenben az uniós alapok megvonásának lehetősége máris megtette hatását – legalább is Lengyelországban.

A professzor szerint nem kizárt, hogy az Orbánékhoz hasonlóak, lásd Le Pent és Salvinit például, megerősödnek. De ez a forgatókönyv Romániában, Szlovéniában és Bulgáriában is beválhat, s akkor súlyos jogállami és a liberalizmust fenegető kérdések vetődnek fel, amelyek az EU belső békéjét rendítik meg. Ezért ma még nem zárhatnak ki ugyan senkit sem az Európai Unióból, de ha mégis behúznák a féket, az ilyen jogászok, mint ő is, azaz Armin von Bogdandy, meg fogják találni ennek jogi lehetőségét Brüsszelben. Majd példákkal illusztrálja, hogy az unió mindig úrrá tudott lenni a nehézségeken, legyen az a globális gazdasági válság, a brexit vagy a koronavírus-járvány. Feltehetően így lesz ez most is. Ráadásul a fiatalok jobban bíznak az uniós rendszerben, mint a nemzeti intézményekben.

Éleződik az Európai Unión belüli vita az afgán menekültek befogadásáról – írja a hannoveri Heise, miután az uniós elnökség soros elnöki posztját betöltő Szlovénia is osztja Sebastian Kurz osztrák kancellár véleményét – Ausztria nem tud több menekültet befogadni, hisz’ eddig is sokat tett értük a múlt 6 évben és az integrálásuk is nehéz. Janez Jansa szerint csak azokat kellene befogadni Európában, akik a NATO-szövetségesek munkáját közvetlenül segítették. Jean Asselborn, Luxemburg külügyminisztere 40-50 ezerre teszi a befogadható menekültek számát. Magyarország közülük már 96 afgán menekültet befogadott. Igaz, a Népszavára hivatkozva a cikk azt írja, hogy nem menekültként rendezik egyelőre a státuszukat, nem külföldi letelepedőként, ami adott esetben illegális bevándorlókká minősítésükhöz is vezethet. Szekértáborok alakulnak ki az uniós országok között, miután egyre nagyobb a félelem, hogy félmillió menekült kérhet menedéket. A német Tageszeitung szerint a német kormány már 40 ezer afgán menekültnek elvben befogadta a menedékkérelmét, azonban csak a tizede érkezett meg az országba. A német külügyminiszter Pakisztánban és Katarban tárgyal az opciókról.

A brit Independent is felfigyelt Orbán Viktor Facebook-bejegyzésére Trump meleg hangú levele kapcsán. Az előzmény: Trump megköszönte Orbán kedves levelét (ennek tartalmát Orbán egyébként nem hozta nyilvánosságra), másrészt Trump leszögezi, jó barátok lettek, hisz’ közös elveket vallanak a nemzeti büszkeségről és a szabadságjogokról. Az Independent leginkább a Fox News Tv sztárriporterére vonatkozó filctollas bejegyzésre reagált, amely a Tucker Carlson-féle Orbán-interjúból azt emeli ki, hogy még Magyarországot is szabadabb országnak titulálta, mint az Egyesült Államokat. (Biden elnököt nem igazán szíveli a konzervatív tévés.) Másrészt indokolatlanul pozitív színben tüntette fel hazánkat. Hisz’ Orbán autokrata rendszert teremtett, amiben maga is nyíltan hirdeti az illiberális demokráciát, miközben sorra lebontotta a demokratikus intézményeket. Ennek egyértelmű jelei például a rendeleti kormányzás, a menekültellenes, a muzulmán-ellenes és az LMBTQ-ellenes politika.

A pápa magyar és szlovákiai látogatása kihívás a Vatikán számára, hisz’ két problémás országba utazik, ahol nem lehet szó nélkül elmenni a korrupció és a migránsellenesség mellett – írja a Arlington Catholic Herald, átvéve a Katolikus Központi Hírszolgáltatás írását. A szeptember 12-i látogatásakor mindössze hét órát tartózkodik a pápa hazánkban, eközben a találkozik Orbánnal és Áder Jánossal is. A pápa előző útjain is világossá tette, álláspontja ellenkezik Orbánéval a menekültkérdésben és a keresztényi magatartás megítélésében. Úgy fogalmazott: a menekültek kirekesztése egyesek privilégiuma lett a többség kárára. Fájó igazság, mondta a pápa, hogy miközben a világ egyre inkább elitista, úgy bánik egyre durvábban a kirekesztettekkel.

Végül ajánlom Végh Károly unokájának regényes elbeszélését olvasásra. A magyar származású Diana von Vegh öt éven át volt szeretője 1958-tól az akkor már nős John F. Kennedynek, amikor Bostonban szenátori újraválasztásának kampányában udvarolni kezdett neki. (Airmail News). A 83 éves pszichiátert a MeToo mozgalom késztette egykori kapcsolata újraértékelésére.