Folyamatosan lanyhul a cégalapítási lendület

A második negyedévinél hat, az elsőnél kétszer annyival kevesebb, mindössze 6731 cég alapításáról tudósította szerkesztőségünket Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

Két, egymást követő negyedévben is csökkent a cégalapítások száma, amire 2014 óta nem volt példa – állapította meg a szakember. Azt viszont ne feledjük, hogy a 6731 új vállalkozás még mindig a múlt esztendők legmagasabb harmadik negyedévi értéke. A július–szeptember közötti időszak hagyományosan alacsony cégalapítási számokat produkál, és a 2019-i érték egy hajszállal ugyan, de meghaladja a 2018-i tényt.

A friss adatokból nem lehet, nem érdemes hosszú távú következtetéseket levonni, ám két negyedéves csökkenés arra utal, hogy vége a rekorddöntögetésnek, bár előfordulhat, hogy a csökkenés pusztán ideiglenes.

A cégalapítások mellett a cégtörlések is látványosan csökkentek. A harmadik negyedévben 7050 céget töröltek, ez hetedével kevesebb a második negyedévi tényhez képest és jó harmadával kevesebb, mint az első negyedévben. Érdekességnek számít, hogy öt év után újra visszaállhat a cégalapítások és a cégtörlések egyensúlya, bár ezúttal az egyensúlyi pont jóval alacsonyabban lehet, mint 2013–14-ben volt – emelte ki az Opten szakértője. Akkoriban 40–50 ezer céget is alapítottak és töröltek egy év alatt, a mostani egyensúly ennek mintegy a felénél lehet majd.

Ugyanakkor, ha eléri is majd a cégalapítások száma a cégtörlésekét, kérdéses lesz, hogy meddig marad meg az egyensúly. A múlt 20 év cégalapítási és cégtörlési mutatóiból kiolvasható, hogy az új és a megszűnő cégek nagyon kevés ideig mozognak azonos szint körül. Vagy a jogszabályi változások, vagy a gazdaság teljesítménye mindig megbontotta az egyensúlyt. Mostanában sokasodnak a hírek a konjunktúra esetleges visszaeséséről. Ha ez bekövetkezik, akkor látványos elmozdulások következnek mind a cégalapítási, mind a cégtörlési számokban.

Az Opten Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) harmadik negyedéves értéke átlagosan 10 százalék körül mozgott. A vizsgált időszak alatt az Opten-CFI Veszprém, Vas és Tolna megyében érte el a legjobb értékeket, a legmagasabb fluktuációt Budapest, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye produkálta.