Folyékony kenyér – ínyenceknek

Békésen megférnek egymás mellett az országosan ismert hatalmas sörgyárak és a kisüzemi, kézművesnek is mondott (családi) főzdék. Utóbbiak legfeljebb egy-két tucat embert foglalkoztatnak és inkább egymás vetélytársai. Ám ha egy-egy ilyen mini „boszorkánykonyha” inkább csak a helyi, illetve környékbeli éttermeket, kocsmákat látja el innivalóval, nem kell tőle a másoknak tartania. (A nyitó képen: Méhn Marcell vezető sörfőző a díjakkal.)

A kilencvenes években kezdtek mind többen belevágni a házilagos sörkészítésbe, és mára a kisüzemek száma mintegy nyolcvanra-kilencvenre rúg. Ebből talán tizen tartoznak az igazán kiemelkedő minőségű termékeket kínáló, „prémium kategóriába”.

Egyre többen kortyolgatnak szívesen a vendéglátó-ipari létesítményekben, vagy éppen otthon különleges ízű, megbízható forrásból származó söröket, és mostanában a kisüzemek erőteljes „nyomulása” észlelhető. Kedvezően érintette a kisüzemi sörfőzdéket a kereskedelmi törvény augusztusi módosítása is. Eszerint mindenütt, ahol eddig csak nagyüzemi csapolt sört lehetett kapni, húsz százalékban kisüzemi csapolt sört is tartani kell, és a dobozos sörök esetében két független gyártó söreit kell árulniuk az üzletnek.

A fővárosban, a legendás Dreher Sörgyár tőszomszédságában található a mindössze tizenöt főt foglalkoztató Horizont Brewing kisüzemi sörfőzde, amelynek „gyártmányai” számos hazai és külföldi díjat nyertek. Ezek többnyire gyümölcspürék, sűrítmények felhasználásával készülnek, előállításuk nagy gondosságot követel. Egyebek mellett az ír fővárosból – a Nemzetközi Sörkupán – hozták el a nagydíjat (Grand Champion), márpedig a dubliniak igencsak ínyencek. A Hazy Queen elnevezésű söritalt dupla aranyéremmel tüntették ki, a Gentle Bastard nemrég az „American IPA” kategóriában kapta meg a legmagasabb elismerést. (Ez a siker azért is különleges, mert más termék vagy gyártó nem kapott aranyérmet.) Itthon pedig két éve a szakmai bloggerek ítélték oda nekik a Legjobb Főzde címet.

A Horizont nedűit szívesen fogyasztják a régi sörisszák éppúgy, mint azok, akik csak mostanában ismerkednek az árpából, komlóból készült szomjoltókkal. A kőbányai Maglódi úton igencsak ügyelnek a minőségre, ezért a legkorszerűbb technológiát alkalmazzák, és drága import, természetes alapanyagokat használnak fel. (Zárójeles megjegyzésként felvetődik a kérdés: nem volna-e érdemes föltámasztani a hazai komlótermesztést és maláta-előállítást?)

A fiatal serfőzde rugalmasan alkalmazkodik a változó fogyasztói szokásokhoz, ami azzal jár, hogy egy-egy széria csak korlátozott számban érhető el. Ha változik az ízlés, változik a tartalom, a címke. A gyümölcsös ízesítésnél például egyre inkább követelmény, hogy azt érezzük: sört iszunk – és nem üdítőt. Az sem mindegy, milyen az itóka színe, s hogy mennyi enzimet tartalmaz.

A Horizont havi mintegy negyvenezer liter sört állít elő 17 hatalmas, modern fémüstben. Mint Ottó Gábor ügyvezető igazgató újságírók előtt elmondta: minden főzet egy-egy kaland, újabb felfedezés, ami segíti a gyártás tökéletesítését. A különleges ízek megtalálják a fogyasztóikat a Michelin-csillagos éttermek vendégei között éppúgy, mint a hétköznap poharazó barátok, családok tagjai között.

A harmincféle dobozból, palackból álló kínálat elérhető a kereskedelmi láncok üzleteiben, mi több, a fogyasztó a webáruház igénybevételével 1-2 napos szállítási határidővel is megkaphatja a rendelését. A kisüzem rangját jelzi az is, hogy a Horizont sörei elsőként jelentek meg a Budapestről induló Wizzair-járatokon. 

A napokban nyílt meg a Maglódi úton a cég saját „söntése”, ahová az érdeklődők betérhetnek, megkóstolhatják a különféle készítményeket, és főzdetúrán ismerkedhetnek meg az előállítás folyamatával.