Folytatódik Orbán önkényuralmi rendszere

Politikai támadások áldozataként állítja be magát a magyar kormány, pedig a rendkívüli helyzet továbbra is fennáll – írja az Euractivban Halmai Gábor alkotmányjogász és Kim Lane Scheppele, az amerikai Princeton Egyetem alkotmányjogásza, aki a magyar alkotmány nemzetközileg elismert szakértő elemzője.

A magyar kormány ugyanis arról akarja meggyőzni a nemzetközi közvéleményt, hogy kitervelt politikai támadást indítottak ellene azok, akik az állították: azért vezetett be rendkívüli, azaz veszélyhelyzetet Orbán, hogy akképpen konszolidálhassa diktatúráját. Varga Judit azt állította ugyan, hogy eljött az „igazság pillanata”, amikor bejelentették a veszélyhelyzet végét, ám a szerzők szerint ez nem az igazság, hanem egyenesen hazugság, hisz’ még aznap elfogadták az egészségügyi veszélyhelyzetre vonatkozó, 283. törvényt, ami még kevésbé tartja kontroll alatt a kormányt, mint az előző, a 282. törvény.

A látszólagos visszavonásra pedig csak azért volt szüksége a kormánynak, nehogy valóra váltsa fenyegetését az Európai Unió, és szankciókat vezessen be hazánk ellen. És ez a törvény el lett bujtatva az egészségügyiek között, holott rendkívüli helyzet esetén az alkotmányos keretet kellene figyelembe venni. Az utóbbi bevezetéséhez és a kivezetéséhez sem kell parlamenti jóváhagyás.

Korlátlan a kormány hatalma.

Tehát elég egyértelmű, hogy az új veszélyhelyzeti törvény sokkal rosszabb, mert több jogosítványt ad a kormány kezébe, mint az előző. Mert például nemcsak biztosítja a katonai jelenlétet a kórházakban, de még fegyverhasználatot is engedélyez a számára az állampolgárokkal szemben. Emellett létrehozza a gazdasági operatív törzset is, ami a pandémia gazdasági következményeit tartja kontrol alatt. Ráadásul sem a régi, sem az új operatív törzs sem köteles elszámolni intézkedéseivel a parlamentnek vagy a kabinetnek, tehát Orbán Viktor kezében van gyakorlatilag minden, ami számít az ország szempontjából.

És e közben persze eljátsszák, hogy a parlament ugyanúgy működik. S ugyanúgy érvényben marad az önkormányzatoktól való adóelvonás, az álhír-terjesztés miatti büntetéskiszabás lehetősége. Eddig 130 letartóztatást hajtott végre a kormány, de úgy, hogy nem az újságírókat, hanem a forrásaikat büntette, hogy ne tudják megírni az újságírók, mi az igazság. A szerzők hozzáteszik, hogy a fertőzés visszafogott volt, de az nem a kormány intézkedéseinek köszönhető, mivel az a stadionokra és nem az egészségügyre fordítja a pénzt. Köszönhető viszont minden valószínűség szerint az évtizedek óta kötelező BCG-oltásoknak. Ugyanakkor megjegyzik, hogy a halálozás magas.

Másrészt, ha Varga Judit is azt állítja, hogy a kormány ellenőrzése alatt tartja a pandémiát, akkor miért volt egyáltalán szükség még egy veszélyhelyzetet kihirdetni – az alkotmányt megkerülve? Nos, mégis csak azért, hogy biztosítsa Orbán miniszterelnöknek a diktatórikus hatalmat. Folytatódik tehát az Orbán által létrehozott önkényuralmi rendszer.  

Budapest főpolgármestere új támogatási rendszer kialakításáért, önkormányzati pénzekért lobbizik az Európai Uniónál, s legalább 30 uniós nagyváros csatlakozott a kezdeményezéshez – nyilatkozta a hannoveri székhelyű RND online hírügynökségnek Karácsony Gergely. Minden kormánynak meg kell tartania az uniós törvényeket, de ha a jogállami normákat a kormány nem veszi komolyan, azért nem az összes magyart, csak a kormányt kellene büntetni. Az interjúban a veszélyhelyzet lezárultával, de az új veszélyhelyzet kihirdetésével a kormány szerint igaztalan kritikák kapcsán a főpolgármester úgy vélte, hogy a szituáció mit sem változott. A parlament ugyanúgy Orbán szavazógépe.

Szintén kérdésre válaszolva elmondta, a Freedom House megállapításával egyetértve, amely hibrid rezsimként írta le hazánkat, szerinte sincs demokrácia hazánkban, de egyelőre még diktatúra sem.   Ugyanakkor a választáson van esélye nyerni az ellenzéknek, amit a tavaly őszi önkormányzati választások is bizonyítanak, noha a torz választási rendszer ugyancsak megnehezíti az ellenzéki pártok helyzetét.

A budapesti Farkasok, Wolves 16 éves tehetségét, a Vasas Kubala Akadémiájának egykori focistáját, Fullajtár-Horváth Gergőt mutatja be az American Fotball International portál. A fiú a tehetségének köszönhetően ösztöndíjat kapott és a Fork Union Military Academy (FUMA) csapatában fog játszani Nyugat-Virginiában. Noha a koronavírus miatt egyelőre olyan vízumot sem kap, amivel beutazhatna az Amerikai Egyesült Államokba, pedig az ösztöndíj már biztos, sőt, az sem kizárt, hogy januárig, de akár a jövő nyárig is elhúzódhat, míg elkezdheti tanulmányait a katonai akadémián.

Álma persze: bejutni egyszer az Országos Amerikai Football ligába, az NFL-be.