Huesca, Málaga és Murcia is gócpont

(Alicantei tudósítás) Huesca miatt aggódnak a legjobban, de Málagaban is magasak az újrafertőzöttségi adatok. Az egészségügyi minisztérium szerint jelenleg 26 területen igyekeznek aktívan megakadályozni a koronavírus terjedését Spanyolországban. Aragónia 4 régiója továbbra is a 2-es fázisban küzd, Andalúziában a Vöröskereszt egyik befogadó központjában ugrottak meg a számok, de Granadában is több gócpontot fedeztek fel az elmúlt napokban. Mindeközben Galícia bejelentette: megtiltja a kilégzőszelepes maszkok használatát.

Huesca, Málaga, Navarra és Murcia – ezek a régiók Spanyolország legnagyobb gócpontjai azóta, hogy kiléptünk az újfajta normál kerékvágásba. Az egészségügyi minisztérium veszélyhelyzeti és riasztási koordinációs központjának igazgatója legutóbbi sajtótájékoztatóján azt mondta: „leginkább az aragóniai kitörések aggasztják” a kormányt. Fernando Simón hozzátette, hogy Huesca és Zaragoza továbbra is a 2-es karanténfeloldási szakaszban próbálja kontroll alatt tartani a vírus terjedését, összesen 320 beteg van jelenleg az országnak ezen a részén.

Fernando Simón, a veszélyhelyzeti és riasztási koordinációs központ vezetője (Fotó: Zamora24)

Huesca három és Zaragoza egy régiója lassan egy hete lépett vissza a 2-es fázisba. Gyümölcs – és zöldségfeldolgozó üzemben, valamint vágóhidak dolgozói között terjedt szét a koronavírus. Cinca Medio, Bajo Cinca, La Litera, valamint Baja Aragón-Caspe lépett hátra kettőt, miután nem tudták féken tartani a megbetegedéseket. A térség egészségügyi tanácsadója, Sira Repolles azt mondta, hogy a „kitörés jelenleg növekvő, ugyanakkor stabil fázisban van”, majd hozzátette, hogy „egyetlen beteg sem mutatott eddig súlyos tüneteket”. A vállalatok dolgozóin kívül a Huesca központjában található Reina Sofía de Monzón fogyatékkal élők központjában tíz dolgozó és öt lakó betegedett meg.

lainformacion.jpeg

A Reina Sofía de Monzón központ lakói (Fotó: La Informacion)

A másik legnagyobb gócpont Málaga, ahol a Vöröskereszt egyik befogadó központjában terjedt el újra a betegség, most 91 fertőzöttet tartanak elzárva a többi embertől. Juanma Moreno, az andalúzok elnöke azt mondta, hogy a magas szám ellenére a kitörést kontroll alatt tudják tartani.

rtve_5.jpg

Fotó: RTVE

Andalúziában más „forró pontok” is kialakultak a múlt hetekben: Algecirasban egy panzióban ütötte fel a fejét a járvány, 23 embert szigeteltek el. Granadából is jelentettek megbetegedéseket: a legnagyobb gócpont egy család 15 tagja, akik közül soknak nem volt tünete. A portugál határ közelében fekvő Lepén (Huelva) 10 fertőzött miatt 140 embert szigeteltek el. A betegség elterjesztője egy szenegáli tengerész, aki tünetek nélkül érkezett az országba, majd néhány nappal később belázasodott. Az összes embert tesztelték, akivel kapcsolatba került azóta, hogy belépett az országba és még további 150-200 tesztet végez el az andalúz kormány a térségben.

lepe.jpg

Épp lezárják a lepei egészségügyi központ egyik bejáratát. A papíron az áll, hogy csak sürgős esetben lehet bemenni, melyet csengővel jelezhetnek a betegek. (Fotó: Huelva Informacion)

Murcia közösségben 32 fertőzöttet vettek nyilvántartásba Beniel, Santomera és Murcia környékén, miután június elején Bolíviából egy fertőzött család érkezett a térségbe. Hetvenen vannak jelenleg karanténban azok közül, akikkel közeli kapcsolatba kerültek. Manuel Villegas, Murcia egészségügyi tanácsadója arra a sokat vitatott kérdésre, hogy hogyan utazhattak be Bolíviából Spanyolországba június elején azt mondta: „mivel itt van a hivatalos lakcímük, ezért joguk volt hazatérni az otthonukba“. A probléma nem is ezzel volt, hanem azzal, hogy miután hazatértek, nem tartották be a kötelező 14 napos karantént, helyette szabadon mozogtak a közösségben.

Közben Murcia régió másik városában, Torre-Pachecoban is bejelentettek egy járványkitörést 3 beteggel, aki kapcsolatban lehet néhány granadai esettel.

la_opinion_de_murcia.jpg

Fotó: La Opinion de Murcia

Navarrában június 22-én 12 beteget fedeztek fel, aki egyrészt egy pamplonai családi ebédhez köthető, másrészt pedig egy észak-navarrai családhoz is kapcsolódik. Hatvan pozitív eredményt tartanak számon jelenleg. Cáceresben szintén egy család 14 tagjának tesztje lett pozitív. Kantábria székhelyén, Santanderben pedig egy teljes lakótelepi házat helyeztek karanténba, miután 13 ember megfertőződött a Covid-19-cel.

Az érintett santanderi háztömb bejárata. (Fotó: El Diario Montanés)

Spanyolországban a karanténfeloldás kezdete óta 52 újra fertőzött területet figyeltek meg az egészségügyi hatóságok, ebből jelenleg 26 aktív. Vannak betegek Baszkföldön, Katalóniában, Galíciában, a Kanári-szigeteken, Extremadurában és néhányan Valenciaban, valamint Castilla és León közösségben is, de a legtöbb területen 30 fő alatt megállították a vírus terjedését.

letoltes.png

Spanyolország újra fertőzött területeinek térképe (Fotó: RTVE)

Galícia eközben átdolgozta egy kicsit a maszkviselési törvényt: nem kötelezi állampolgárait arra, hogy zárt térben használják a maszkot abban az esetben, ha mindenki ül és minden másodpercben fenn lehet tartani a 2 méter távolságot egymástól. Emellett az autonóm közösség elnöke bejelentette: nem engedélyezik a továbbiakban a kilégzőszelepes maszkok használatát.

Az elmúlt 24 órában az egészségügyi minisztérium 118 új koronavírus-fertőzöttről számolt be Spanyolországban.