Folytatódik az ingatlanbefektetési fellendülés

Az idén várhatóan 1330 milliárd dollár értékben cserélhetnek gazdát a különféle ingatlantípusok, ez 13 százalékkal több, mint tavaly – áll az OTP Ingatlanbefektetési Alapkezelő Zrt. és a Cushman & Wakefield ingatlan-tanácsadó friss nemzetközi kitekintésében. A befektetések legnagyobb bővülésére Észak-Amerika és Nyugat-Európa ingatlanpiacán lehet számítani, ott 20, illetve 14 százalékkal nőhet az ingatlanbefektetések mértéke a múlt évhez képest. Emellett Ázsia fejlődő piacain lehet még kiemelkedő, 9 százalékos bővülés az idén.

Az európai régióban végbe ment monetáris lazítás a vállalatok gazdasági teljesítményének felpörgetését célozza, ami az ipari, kereskedelmi és irodapiacot egyaránt előre mozdítja. Az Egyesült Államokban pedig a legtöbb befektetési eszköz osztály – nyersanyag, részvény, kötvény – az elmúlt években túljutott a válság utáni lendületes bővülés szakaszán, így a befektetők figyelme most fokozottan fordul az ingatlanok felé” – jegyzi meg a várakozásokkal kapcsolatban Tóth Balázs, az OTP Ingatlanbefektetési Alapkezelő vezérigazgatója. Hozzáteszi: a korábbi évekhez képest a legnagyobb változást abban látják, hogy a befektetők a nagyon alacsony hozammal bíró kockázatmentes befektetési formák mellett egyre szívesebben és bátrabban nyúlnak a némi többletkockázattal bíró, ám jóval magasabb növekedési potenciállal rendelkező ingatlanpiaci eszközökhöz.

Európában továbbra is kiemelkedő érdeklődés övezi Nagy-Britannia, Németország, illetve az északi országok ingatlanpiacait. A növekvő kockázatvállalási hajlandóságnak köszönhetően azonban egyre több befektető fordulhat a másodlagos piacok irányába, így a kevésbé válságálló és ezért sokáig mellőzött Spanyolország, Portugália, Írország vagy Olaszország is újra a látókörükbe kerülhet. A Cushman & Wakefield piaci elemzései alapján az irodapiacon elsődleges befektetési célpontoknak London, Párizs, illetve a német nagyvárosok számítanak az idén. A kiskereskedelmi ingatlanokat tekintve, a nagy bevásárlóközpontokat és a luxusboltokkal övezett bevásárlóutcákat érinthetik a nagyobb befektetések. A logisztikai piacon London, Párizs és München és Hamburg mellett Rotterdam és Antwerpen állhat elsősorban a befektetők célkeresztjében.