Forgassatok remekműveket!

Az Agymosó Hivatal korábban, egészen pontosan az ellenzéki előválasztás előtt azt feltételezte, hogy Dobrev Klára lesz a befutó, ami egy valóságos „2 in 1” lett volna, ezért kellett a filmben főártalommá előléptetni.

Beperli a köz pénzéből működő pártmédiát – értsd, az MTVA-t – a Demokratikus Koalíció, mert a Kossuth Rádió az Elkxrtukből átemelte azt az állítást, amely szerint Dobrev Klára döntött 2006-ban emberek megveréséről és szemkilövéséről. Magát a mozgókép-terméket nem perelték be; lehet, azért, mert miután művészfilmnek nyilvánították, a benne foglaltak művészi igazságnak minősülnek. Ugorjunk!

A dolog persze arról szól, hogy az Agymosó Hivatal korábban, egészen pontosan az ellenzéki előválasztás előtt azt tételezte, hogy Dobrev Klára lesz a befutó, ami egy valóságos „2 in 1” lett volna, ezért kellett a filmben főártalommá előléptetni, háttérben az idők folyamán kozmikus sötét anyaggá átlényegített férjjel: elég volt egyet ütni, és az agymosók máris kettőt kaptak. Volna. Dehát a dolgok másképp alakultak, a propaganda azóta is fut a pénzünk után, ahelyett, hogy bölcs előrelátásból B-, C-, sőt D-verziót is forgattak volna.

Az egyikben, mondjuk a 2006-ban 26 éves Jakab Péter, a Jobbik elnöke, akkor csak országgyűlési képviselője szőtte volna a szálakat Szilvásy György titokfőnökkel. Az persze, hogy egy szélsőjobboldali párt embere fogjon össze az általa komcsinak tekintett hatalommal, pláne a Fidesz ellen, lázálomnak tűnhet föl, viszont a sajnálatosan csak egy változatban legyártott „elkáikszertéuká” készítői már bebizonyították, hogy náluk a művészi igazság kifejezetten ordas is lehet, tehát ilyesmin ne akadjunk fenn.

A C-verzió szerint természetesen Karácsony Gergely lett volna az, aki a szemkilövetést nemcsak jó mókaként ajánlotta a konstans szereplő Szilvásynak, de a gumimagot a hüvelybe süllyesztő 15 milliméteres lövedék prototípusát is ő mutatta be neki. Mármost igaz, hogy Karácsony akkor a Medián közvélemény-kutatónál dolgozott, de ez nem véletlen: a film szerint épp a Medián ügyvezetője lengi be sötét árnyként a történetet, az összeesküvést innen bizonyítani sem kell, nem mintha ezt bárki is akarta volna.

És a D-verzió? És Márki-Zay Péter? Csak nem az lett volna a probléma, hogy 2006-ban a családjával Amerikában élt, vagyis nehezen latorkodhatott volna itthon?

Mint mondtuk, az igazság nem probléma, megoldjuk ordasba. A baj inkább az, hogy Márki-Zay személyéig az agymosók már tényleg nem láthattak el. Milyen érdekes kimondani: az igazság az, hogy a hazugság vak.