Gazdaságélénkítés – tudomány és innováció a jól működő Magyarország szolgálatában

Az előadássorozat átfogónak és gyakorlatinak ígérkezik. Az előadók részletekbe menően elemzik az egészségügyi ellátórendszer hiányosságait, a tömegközlekedés fejlesztésének lehetséges módjait, érzékeltetik a mainál élhetőbb városok építését segítő informatikai rendszerek és a hatékonyabb energiafogyasztásra való nevelés fontosságát is.

Az egyes szakterületek elismert szakértői és az IBM szakemberei megmutatják a tudomány és az innováció kulcsszerepét a gazdaság növekedési folyamatában, s azt is, miként állíthatók a legújabb informatikai vívmányok az egyes kezdeményezések, tervek, elképzelések és a végső célok szolgálatába, azaz miként segítik az embert a jól működő világ létrehozásában.

A rendezvényre elsősorban a hazai kis- és közepes vállalatok vezetőit, a gazdasági döntéshozókat, valamint azokat a szakembereket várják a szervezők, akik nyitottak a technológia nyújtotta lehetőségek iránt.

A nyitóelőadáson elhangzott, hogy a gazdasági egyensúly, a szerkezeti reformok és a gazdasági növekedés egyszerre teljesítendő feladatok és párhuzamosan elérendő célok. Az Új Széchenyi Terv keretében minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kell kapniuk a gazdaságélénkítő kezdeményezéseknek, a foglalkoztatás-bővítés ösztönzésének. Ez utóbbi számos feltétele között a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kiemelte a szakképzés megújításának fontosságát.

Pongrácz Ferenc, az IBM Magyarország megbízott vezérigazgatója előrebocsátotta, hogy az előadások „technológia térfelén” sem csupán tervekről, elképzelésekről, ötletekről lesz szó, hanem olyan megoldásokról, amelyek más országokban vagy egy-egy városban már működnek. „Az IBM néhány éve meghirdette a Smarter Planet programját, amely intelligens rendszerekké szervezi az egymással kommunikáló érzékelők és informatikai eszközök sokaságát, komplex megoldásokkal segítve a közösségi létezés kulcsfontosságú területein. Meggyőződésünk, hogy az informatika ebben a formájában alapvetően hozzájárulhat a gazdaság fejlődéséhez, és növelheti a hazai kis- és közepes méretű vállalkozások versenyképességét.” 

„A sikeres gazdaságpolitika megvalósítása, a fejlesztési irányok kijelölése és a strukturális átalakítások lényegének és menetrendjének meghatározása nem nélkülözheti a társadalmi párbeszédet, az érdemi szakmai vitákat és az együttműködést. A Magyar Közgazdasági Társaság a maga eszközeivel, szakmai fórumaival, rendezvényeivel és az ott meg¬fogal¬mazott szakmai észrevételekkel, javaslatokkal eddig is segíteni igyekezett a mindenkori kormányok munkáját. Bízunk abban, hogy – hagyományainkhoz híven – ez az előadás-sorozat is lehetőséget teremt a higgadt, árnyalt, a gondos építkezést segítő szakmai eszmecserékre” – fogalmazott az előadások előtt Kovács Árpád, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke.

Az előadásokat csütörtökönként, délután három órától tartják Budapesten, a Marriott Courtyard City Center Hotelben. A részvétel ingyenes. Az elhangzottak felvételei az interneten megjelennek, a szervezők várják az online érdeklődők kérdéseit, felvetéseit is.

A tervezett előadások: