Gazdasági előrejelzés: stabil növekedés Európában – javulás várható Magyarországon

Az Európai Bizottság ma közzétette tavaszi gazdasági előrejelzését. Az európai gazdaság immár ötödik éve élénkül, és a fellendülés mostanra valamennyi uniós tagállamban érzékelhetővé vált.

A tendencia a várakozások szerint az idén és jövőre is nagyjából változatlan ütemben fog folytatódni. Az előrejelzés szerint az Európai Unió egészét tekintve a GDP-növekedés előreláthatólag mindkét évben stabilan 1,9% körül marad. Az euró-övezet GDP-je 2017-ben 1,7%-kal, 2018-ban pedig 1,8%-kal fog emelkedni az előrejelzés szerint.

A múlt években a növekedés fő hajtóerejének számító magánfogyasztás 2016-ban tíz éve nem tapasztalt ütemben bővült, az idén azonban némi lassulásra lehet számítani, mivel az infláció részben ellensúlyozza a háztartások vásárlóerejének javulását. Jövőre az infláció mérséklődése várható, így a lakossági fogyasztás ismét enyhe növekedésnek indulhat.

Ez évben  és 2018-ban mind a GDP-arányos költségvetési hiány, mind a GDP-arányos bruttó államadósság tekintetében csökkenésre van kilátás – az euró-övezetben és az EU egészében egyaránt. A gazdasági kilátások továbbra is meglehetősen bizonytalanok. Összességében a kockázatok a téli helyzethez képest kiegyensúlyozottabbak, de még mindig lefelé mutatnak. A külső kockázatok egyebek mellett az Egyesült Államok jövőbeli gazdaság- és kereskedelempolitikájával, valamint a tágabb geopolitikai feszültségekkel állnak összefüggésben. A kínai gazdasági kiigazítás, az európai bankszektor állapota, továbbá az Egyesült Királyság EU-ból való kilépéséről folytatandó közelgő tárgyalások ugyancsak lehetséges lefelé mutató kockázatnak minősülnek az előrejelzésben.

Magyarországon 2016-ban 2%-ra lassult a gazdasági növekedés, de az előrejelzés szerint a lakossági fogyasztásnak és az újra növekvő beruházási tevékenységnek köszönhetően ismét felgyorsul (2017: 3,6%, 2018: 3,5%). A munkanélküliség tovább fog csökkeni (2017: 4,1%, 2018: 3,9%), a bruttó államadósság szintje szintén tovább csökken (2017: 72,6%, 2018: 71,2%), az infláció pedig felgyorsul (2017: 2,9%, 2018: 3,2%) a Bizottság előrejelzése szerint. (A teljes közlemény itt olvasható.)