Gépjármű-biztosítás: ami kötelező, az kötelező

Szerda délelőttig az átutalás, azután zárásig az adott biztosító ügyfélszolgálati irodájában történő személyes befizetés a biztonságos opció – figyelmeztet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ). „Bár a biztosítók kár esetén már január elsejétől fizetnek, a törvény az ügyfeleknek 60 napos díjfizetési haladékot tesz lehetővé – magyarázza Papp Lajos, a FBAMSZ elnöke. – Ha azonban egy biztosító a határidő lejártáig nem kapja meg az esedékes díjösszeget, jogszabály szerint már másnap törölnie kell az adott szerződést.”

Az az ügyfél, akinek a díj meg nem fizetése miatt megszűnt a kötelező biztosítása, fedezetlenségi díjat kell fizetnie, melynek mértéke – az autó teljesítményétől függően – az idén naponta 310–690 forint. Emellett ugyanannál a biztosítónál kell újra szerződést kötnie, visszamenőleg a türelmi időre járó díjat is le kell rónia és választási lehetőség nélkül azonnal a teljes évre járó biztosítási díjösszeget kell kifizetnie. Ráadásul mindhárom összegre meg kell fizetni a 30 százalékos baleseti adót is. Így együtt ez már tetemes összeg lehet személyautónál is.

A legsúlyosabb következmény, ha az autós kárt okoz a fedezetlenség időszakában: ilyenkor neki kell állnia a személyi sérülés esetén akár tízmilliókra rúgó kártérítést is!