Gigás letöltési sebesség 4G+ technológián

A technológia több frekvenciatartomány csokorba kötésével (aggregálásával), továbbfejlesztett antenna-rendszerrel és magasabb rendű modulációval tudja elérni a jelenlegi sebesség többszörösét. A több frekvenciasáv aggregálásával megvalósuló 4G+ technológia egyébként már élő hálózatban is létezik. A bemutatón használt berendezések jó része megegyezik a Telekom hálózatban jelenleg is telepített legmodernebb eszközökkel.

„Hálózatfejlesztésünk eredményeképpen mára gyakorlatilag az ország teljes lakossága számára elérhetővé vált a gyors mobilinternetezést szavatoló 4G-szolgáltatás. De nem állunk meg. Miközben tovább növeljük az ügyfeleinknek nyújtott 4G mobilinternet-sebességet és a legkisebb falvakba is elvisszük a 4G szolgáltatást, ma egy olyan sebességet és technológiát mutattunk be partnerünkkel, amely már a jövő hálózati igényeire ad választ, amikor a hálózatba kapcsolt több milliárd eszköz egymással is kommunikálni fog, és elérkezik a dolgok internetének, az IoT-nek a korszaka” – jelentette ki Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója.

Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója a bemutatón eként vélekedett: „Az Ericsson a Magyar Telekommal együttműködésben a legújabb 4G+ technológiákat mutatja be Magyarországon.  A kereskedelmi hálózaton demonstrált sikeres korábbi teszteket követően a mai esemény is bizonyítja: segíteni és támogatni tudjuk a Magyar Telekomot a hazai távközlési ipar továbbfejlesztésében.”

A ma bemutatott 1,2 Gigabit/másodperc (azaz 1200 Mb/mp) sebességű letöltés legfőbb újdonsága, hogy ekkora sebességet egyetlen használó számára képes biztosítani 4G+ (LTE-Advanced) technológiával. Mindez az Ericsson mai hálózatokban üzemelő rádióhálózati eszközein valósul meg. A felvonultatott legújabb LTE-megoldások eszköztára már megjelent a kereskedelemben: 3 vivő aggregációja, 4×4 antennás átvitel és 256QAM moduláció. Mindezek már az 5G-szolgáltatásokat célozzák meg.

Az Ericsson 5G hálózatfejlesztési útja is egybevág a bemutatóval: a mai 4G+ hálózatokon 5G-funkciókat vezetnek be, amint azok elérhetővé válnak. Így egy fokozatos átmenettel készíthetik fel a mai 4G+ hálózatokat az 5G-szolgáltatások nyújtására.

A Telekom 4G hálózatának országos lakossági kültéri lefedettsége jelenleg 97,8 százalékos, az ügyfelek nagy része számára ma már adottság a névleges maximális 150 Mb/mp letöltési sebesség. Emellett a cég megkezdte a kistelepülések 4G technológiával való lefedését, egy éven belül több mint 2600 db hatezer főnél kisebb lélekszámú településre is eljut a szupergyors mobilinternet.

A Telekom emellett tovább fejleszti már meglévő 4G hálózatát is, így a lakosság 25% számára már most hozzáférhető a 2-300 Mb/mp névleges maximális sebességű 4G+ szolgáltatás is. Alig két hete pedig a 450 Mb/mp 4G+ szolgáltatás is bemutatkozott Gödöllőn.