Gyászos előrejelzés Magyarországnak

Az új járványhullám miatt Magyarországon aggasztóan növekszik a bizonytalanság, az infláció, a munkanélküliség, a költségvetési hiány, az államadósság – derül ki az Európai Bizottság legfrissebb jelentéséből.

A koronavírus-járvány hatalmas csapást mért a világ- és az uniós gazdaságra, valamint rendkívül súlyos társadalmi-gazdasági következményekkel járt. Az európai gazdasági tevékenység az év első felében súlyos sokkhatást szenvedett el, majd a harmadik negyedévben – a járvány megfékezésére irányuló intézkedések fokozatos megszüntetésének köszönhetően – újult erőre kapott.

Csskhogy: a pandémia ismételt felerősödése újra zavarokat kelt, mivel a nemzeti hatóságok új intézkedéseket vezetnek be a járvány terjedésének megfékezésére. A járványügyi helyzetből adódóan a növekedési kilátásokat az előrejelzés távlatában rendkívül nagy bizonytalanság és jelentős kockázat övezi.

A világjárvány meglehetősen eltérő gazdasági következményekkel járt az EU-n belül, és a helyreállítási kilátások is hasonlóan nagy szórást mutatnak. Ez a vírusfertőzés mértéke, a járvány megfékezése céljából hozott népegészségügyi intézkedések szigorúsága, a nemzetgazdaságok ágazati összetétele és a nemzeti szakpolitikai válaszintézkedések hatásfoka tekintetében fennálló különbségeket tükrözi.

Az Európai Bizottság őszi gazdasági előrejelzése az idén a teljes uniós gazdaság tekintetében 7,4%-os zsugorodást, majd 2021-ben 4,1%-os, 2022-ben pedig 3%-os bővülést helyez kilátásba. Ami a munkanélküliséget illeti, a tagállamok által hozott szakpolitikai intézkedések és az uniós szintű kezdeményezések együttesen segítettek enyhíteni a világjárvány munkaerő-piacokra gyakorolt hatását. Ebben különösen fontos szerepet játszott a csökkentett munkaidős foglalkoztatás.

Az előrejelzés szerint az uniós munkanélküliség a 2019. évi 6,7%-ról az idén 7,7, jövőre pedig 8,6%-ra emelkedik, majd 2022-ben 8%-ra mérséklődik. A harmonizált fogyasztói árindex (HICP) alapján mért infláció tekintetében idén 0,7%-os, 2021-ben 1,3%-os, 2022-ben pedig 1,5%-os inflációra van kilátás.

A magyar gazdaság elkezdett kilábalni a koronavírus-világjárvány okozta recesszióból, de a járvány második hullámának hatására megtorpanhat a fellendülés. Gazdaságtámogatási intézkedések segítségével 2021-ben ismét növekedési pályára áll a gazdaság az előrejelzések szerint – akkorra várhatóan fokozatosan javul majd az egészségügyi helyzet, és enyhülnek a járvány megfékezését célzó intézkedések.

Magyarország számára az idén 6,4%-os GDP-visszaesést, 2021-re és 2022-re viszont 4, illetve 4,5%-os növekedést prognosztizál az előrejelzés.

A munkanélküliség Magyarországon a 2019. évi 3,4%-ról az idén várhatóan 4,4%-ra nő és 2021-ben is ezen a szinten marad, mielőtt 2022-ben 3,9%-ra mérséklődik. Magyarországon az idén 3,4, 2021-ben 3,3, 2022-ben pedig 3%-os inflációra lehet számítani.

A gazdasági visszaesés, valamint a világjárvány társadalmi-gazdasági hatásainak mérséklésére hozott intézkedések következtében a magyar államháztartás egyensúlya valószínűsíthetően romlani fog rövid távon. A GDP-arányos költségvetési hiány Magyarországon a tavalyi 2,1%-ról az idén várhatóan 8,4%-ra ugrik, mielőtt 2021-ben 5,4%-ra, majd 2022-ben 4,3%-ra csökken. A GDP-arányos államadósság a számítások szerint a 2019. évi 65,4%-ról idén 78%-ra nő, majd 2021-ben 77,9%-ra, 2022-ben pedig 77,2%-ra mérséklődik.

A 2020. őszi gazdasági előrejelzés Magyarországra vonatkozó fejezete; A teljes 2020. őszi gazdasági előrejelzés; Táblázat: a legfontosabb gazdasági mutatók; A 2020. őszi gazdasági előrejelzés weboldala