Győr jócskán ráfizetett, végül megvette a Rába-szigeti csónakházat

Jó egy héttel ezelőtt, október 27-én írtunk legutóbb a négy folyó városának – és minden bizonnyal az országnak is – legrégebbi csónakházáról, a Rába-/Radó-szigeti műemlékről. A jövőre 125 esztendős, már-már összeomlás előtti épület létének végső stádiumába lépett, helyesen cselekedett tehát a győri önkormányzat, amikor döntött a visszavásárlásáról.

Miként az Infovilág évek óta sürgette a millenniumi műemlék szórakozási és sportlétesítmény megmentését (lásd lapunk cikkeinek összefoglalóját itt: Győr: csónakház-sztori meglepetéssel és bonyodalmakkal), akként feltehetően mégis csak feltűnt a város (Borkai utáni) vezetésének, hogy nincs valami rendben a Radó-szigeti épülettel. Előttünk ismeretlen okból a mostani előtti városvezetés 70 millió forintért eladta az épületet és a hozzá tartozó telket egy cégnek, amely látványosan évekig hagyta tovább romlani a csónakházat.

A mindeddig tulajdonos vállalkozás elképesztő titokban tartotta azt, hogy végül is mi a terve az ingatlannal és a fölépítménnyel. Mígnem, feltehetően anyagi meggondolásból, most megvált tőle – áfástul 170 millió forintért. A város tehát kereken 100 millió forintot bukott az üzleten. Az időleges tulajdonos viszont legalább 65 milliót nyert az ügylettel. Pestiesen ilyenkor szokták megjegyezni: „ügyes”.

A Radó-szigeti csónakház visszavásárlása egyébként csaknem napra pontosan egybeesik a (szerencsésnek aligha mondható) 13 évig tartott Borkai-uralom leáldozásával.

Tavaly november 7-én (igaz, nem szólalt meg az Auróra nagy kürtje, legföljebb sok helybéli fölsóhajtott) jelentette ki Győr jelenlegi polgármesterének elődje és sokáig párttársa: „Megcsömörlöttem a politikától”, aztán fogta magát, beült a szolgálati Audiba, majd haza hajtatott.