Gyermekek világnapján az EMMI előtt: „Azt kérem az államtól, ne vegyék el a gyerekeimet!”

Készül a demonstráció díszlete.A két hét alatt csatlakozó, kétezernél is több aláíró, a jó ügyért kiálló közéleti szereplők, művészek után végül az érintettek, a gyermeküktől megfosztott, vagy a gyerek elvételével fenyegetett édesanyák is megszólaltak az EMMI épülete előtt.

Ezt a kampányt ugyanis olyan családokért kezdeményezte a TASZ, mint azé az anyukáé, aki a minisztérium előtt állva beszélt szívbeteg kislányáról, az elutasító, segítségre képtelen hatóságokról, és a szüntelen rettegésről, amit a gyerekek elvételével való állandó fenyegetés okoz. Felszólalt az az édesanya is, akinek mindössze két hetet adtak az anyaotthonban, hogy új lakást találjon, különben megfosztják a gyerekeitől. Meghallgathatták Bence édesanyjának történetét is, akitől a szülés után négy nappal vették el a kisfiát a kórházban, és csak két évig tartó pereskedés után kaphatta őt vissza.

Érintett édesanya beszél.A TASZ által összegyűjtött aláírásokat és a két szervezet által kidolgozott szakmai javaslatcsomagokat a rendezvény végén átadták a minisztérium képviselőjének. A jogvédők azt remélik, hogy az édesanyák kérése és tapasztalatai, a szakértők javaslatai, és az ügy mellett kiállók szava együtt kellőképpen meggyőző lesz a területért felelős minisztérium számára, és hajlandóak lesznek a családokért, a gyerekek és szülők szétszakítása helyett új szemlélettel megszervezni a gyermekvédelmet és alakítani a szociálpolitikát.

„Az állam miért fektet többet egy pazarlóan és gyakran rosszul működő gyermekvédelmi szakellátás fenntartásába, ahelyett, hogy a gyermekeit szerető családokat részesítené szolgáltatásokban? Ha e családok segítésére fordítanák azt a havi 200 ezer forintot, amit most egy szakellátásba vett gyerek után az állam kifizet, nem okozna gondot a fal kifestése vagy a magzatvédő vitamin megvásárlása, és a családmegtartó, segítő szociális munka is végre megvalósulhatna. Az állam nem hagyhatja, hogy családok tömegei leszakadjanak és elszegényedjenek, és azt sem, hogy attól kelljen rettegniük, még a gyerekeiket is elveszítik” – nyilatkozta Boros Ilona, a TASZ jogásza.

A TASZ Romaprogramjában zajló, gyermekvédelemmel kapcsolatos munkánkban kiemelt szakmai partner az Európai Roma Jogok Központja (ERRC).