Győri „szívügyes” fordulók – de csak a naptárban meg a kukásautó oldalán

Június 4-én megdöbbenve tapasztalta fotós munkatársunk, hogy Győrött, a Kenus utca/Vidra utca sarkán kifordult magából a hulladéktároló-sziget két tagja.

Fotós lévén, nyomban megörökítette, aztán kollégája írt a képekhez néhány sort, abban a reményben, hogy ha az illetékesek még nem tudnak a nem mindennapi esetről, nyomban intézkednek, elvégre súlyosan balesetveszélyes. A helyszín mellett működik ugyanis Győr-Víziváros egyetlen gyermekjátszótere.

Nyolc nap elteltével megint csak arra járt az Infovilág szerkesztőségének fotoriportere, és mit lát?!

Semminemű változás! Azaz, legyünk tárgyilagosak: vasráccsal körbekerítették a helyszínt, és a rácson elhelyeztek három papírlapot, értesítvén a lakosságot, hogy hol található a legközelebbi szelektív hulladékgyűjtő.

Ma (június 22-én) délelőtt ismét arra vitt a fotós kolléga útja, és megállapíthatta: június 4-e óta a helyzet változatlan. – Aligha érdekel bárkit is, hogy miért nem javíttatta meg a város (vagy akire tartozik) ezt a vízivárosi szelektív hulladékgyűjtőt. És a mentegetőzés sem lehet kifogás: nincs daru, nincs szak- és segédmunkás. Még csak az sem, hogy nincs rá pénz.

Mert: van daru, vannak hozzáértő szakemberek, és van pénz is ott, ahol legalább országos hírű nagyságok rendezhetnek feltehetően nem ingyen gigantikus showműsort.

Persze, nem a Kenus utca/Vidra utca sarki szelektív hulladéktároló az egyetlen adóssága azoknak, akik úton-útfélen hirdetik: „szívügyük Győr”. Ha csak az Infovilág írásait vesszük sorra: öt évvel ezelőtt, 2017. augusztus 6-án ezt írta a 2000-ben alapított hírportál:  Győr többet érdemel(ne) – Ötletroham az omladozó Schäffer-ház láttán.

2017 nyár vége
2018. december
2019. december
2020. augusztus
2021. február

Senki se higgye, hogy azóta bármi történt is. Azaz történt: polgármester-váltás. Sajtófőnökváltás (2-szer is). Városi főépítészváltás (3-szor)…Az eredetileg orvos-professzor – már polgármesterként – kipiszkálta az eldugult vízelvezető-csatornát, leverte a gyakorlatilag láthatatlan lenines utcanévtáblát a Baross úton, fölmászott a vasútállomás légópincéjének a tetejére, és naponta átlagosan ötször mutogat „V”-t a középső és mutatóujjával. Ebbéli produkcióját magas fokra fejlesztette: akár egyszerre két kézzel is képes „vézésre”…

A környék egyik legszebb terén, a győri Bécsi-kapu téren viszont továbbra is omlik-romlik (az előző polgármester adriás barátja kft.-jének tulajdonában lévő) már említett Schäffer-ház, még akkor is, ha letakarták patyomkin-ponyvával.

Még rosszabb állapotban várja összeomlását az ország egyetlen, 19. századi műemlék csónakháza a Radó-szigeten – írta meg tucatszor az Infovilág.

Vele átellenben, a Zechmeister utcán (szegény Zechmeister polgármester úr, könnyezve nézi a mennyekből szeretett városa romlását…) elképesztő állapotban vannak a 19. század végi paloták, és penész eszi-marja ugyanott a sarki lakóházat. Fölsoroljuk, hányszor tette már szóvá az Infovilág?

Továbbra is árad a konyhaszag az elképesztően elhanyagolt Széchenyi téri klasszicista lakóház udvarán, mert a vendéglős az előző polgármester „adriás” barátja.

Újra omlani kezdett a sok-sok millióért példásan fölújított, aztán gondozás nélküli hagyott Fejérvári-ház az Apáca utcában.

Ilyen volt a 20. század elején…

A Szt. István úton jó évszázada az akkori pénzügyőrség számára épített palota már minden volt (laktanya, hivatal, lapszerkesztőség, ügyészség, turistaszálló…), meg is látszik rajta:

…és ilyen most.

Folytathatnánk észrevételeinket akárhányszor, a magasságos és dölyfös városháza sem az előző, sem a mostani polgármester uralkodása alatt nem hajlandó válaszolni a kérdésekre. Annak ellenére, hogy a polgármesterré átlényegült a szívgyógyász professzor hivatali idejének első napjaiban írásban arról biztosította az Infovilágot, hogy ezentúl minden másként lesz, és számít a sajtó segítségére, nyugodtan forduljanak hozzá az újságírók. És a valóság: felvétel van róla, amikor a város ügyeiben érdeklődő fiatal újságírót úgy megalázta, mintha egész életében ezt gyakorolta volna…

Helyettese ugyanakkor kivívta magának, hogy bírósági ítélet mondja ki: szabadon használtja bárki az őt megillető jelzőt, ami f-fel kezdődő négybetűs szó.

Jól mennek Győrött az ügyek: a mostani jegyző ugyanúgy mellőzi a választ a neki küldött hivatalos levélre, miként teszi a sajtóhoz minden bizonnyal mesterien értő beosztott, aki szintúgy semmibe veszi a valódi kérdésekkel hozzá forduló lapszerkesztőt.

Pedig ő még csak el sem várja, hogy méltóságosnak, tekintetesnek, nemzetesnek szólítsák, bár akár valóságos belső titkos tanácsos is lehetett volna, még akkor is, ha a győri cigánylapos peremén, a Kút utcában született anno Domini…